Spitalele private care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, obligate să afişeze la vedere tarifele de spitalizare

De Redactia Observator.
Publicat: 11.05.2021, 08:40.
Actualizat: 11.05.2021, 08:58

Cele 349 de spitale private din România care au contracte cu casele de asigurări de sănătate vor fi obligate de lege să afişeze atât în sedii, la vedere, cât şi pe site-urile pe care le au tarifele percepute pacienţilor pe durata internării, reprezentanţii CNAS afirmând că propunerea vizează reglementarea şi transparentizarea contribuţiei personale, astfel încât pacientul să aibă mai multă predictibilitate a costurilor.

Spitalele private care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, obligate să afişeze la vedere tarifele de spitalizare

SportPictures / Andreea Alexandru via Hepta

Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a explicat pentru News.ro o prevedere care apare în noul contract cadru pentru 2021/2022, prezentat pe site-ul instituţiei: Pacientul va primi la solicitare un cost estimativ valabil un număr de zile pentru a-i permite să obţină şi alte oferte de la alte spitale şi să o aleagă pe cea care îl avantajează.

“Contribuţia personală este o propunere cuprinsă în noul contract cadru pentru 2021/2022 care a fost pus în transparenţă decizională, deci nu este o formă finală. Urmează ca forma finală să fie supusă aprobării guvernului , iar apoi să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie. Contribuţia personală se percepe şi în prezent în spitalele aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări, dar propunerea vizează reglementarea şi transparentizarea acestei contribuţii astfel încât pacientul să beneficieze de mai multă predictibilitate a costurilor atunci când accesează servicii medicale la spitalele private. Propunerea se referă la faptul că pacientul va primi la solicitare un cost estimativ valabil un număr de zile, pentru a-i permite să solicite şi să obţină şi alte oferte de la alte spitale, şi să o aleagă pe cea care îl avantajează. Costul este estimativ, fireşte, pentru că, poate pentru o intervenţie chirurgicală este prevăzută o zi de servicii în ati , şi atunci lucrurile se pot complica şi costurile se pot majora. Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful decontat de casa de asigurări şi tariful practicat de spitalul privat. Practic această propunere reprezintă încă un pas pentru a ne asigura că banii urmează pacientul în sistemul de sănătate. Pe de altă parte ajută şi la crearea unui mediu competitiv în sistemul privat, foarte corect şi foarte transparent. Este evident că piaţa concurenţială privată s-a dezvoltat foarte mult, atâta timp cât tarifele vor fi la vedere vor fi cunoscute de pacienţi înainte să acceseze serviciul medical, aşa cum este şi normal”, a declarat Mihaela Tănase.

În România, 349 de spitale private au contracte cu casele de asigurări de sănătate

Citește și:

Conform datelor furnizate News.ro de CNAS, în România 349 de spitale private au contracte cu casele de asigurări de sănătate. Asta înseamnă în jur de 7% din paturile de spital din unităţile private şi de stat din întreaga ţară. Alte 378 de spitale sunt publice.

Punctul din proiectul de act normativ (pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022) care reglementează accesul pacienţilor la tarifele practicate de spitalele private care au contracte cu casele de asigurări de sănătate are următoarele prevederi: “Asiguraţii au dreptul la informaţii privind tarifele practicate de furnizorii privaţi de servicii medicale spitaliceşti pentru serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă acordate în secţii de acuţi finanţate pe baza sistemului DRG, suma rezultată din înmulţirea valorii relative a cazului cu tariful pe caz ponderat propriu spitalului şi diferenţa dintre acestea, informaţii afişate de furnizorul privat pe pagina proprie de internet şi la sediu într-un loc vizibil. Contribuţia personală a asiguratului se plăteşte de către asigurat în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări. Contribuţia personală reprezintă diferenţa dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat şi suma rezultată din înmulţirea valorii relative a cazului cu tariful pe caz ponderat propriu spitalului”.

Întreg proiectul noului contract-cadru poate fi consultat aici.

Ovidiu Tene, jurist PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private), a explicat pentru News.ro rolul prevederii cuprinse in noul contract cadru al CNAS.

“Măsura în sine este absolut necesară, e oportună, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, unui pacient asigurat la ora actuală în sistemul public îi este destul de greu să acceseze la libera lui alegere serviciul de spitalizare continuă, căci măsura la acest tip de serviciu se referă, în sistemul privat. Eu, ca persoană asigurată, aş vrea să optez dacă accesez un serviciul de spitalizare într-un spital public sau într-unul privat. Dacă îl accesez în privat, şi spitalul are contract cu casa de asigurări, este absolut firesc ca o parte din tariful respectivei spitalizări să-mi fie decontat în calitatea mea de persoană asigurată şi de plătitor de taxe. Pe de altă parte, măsura vine să aducă o doză de normalitate. De ce? Statul român, prin casele de asigurări, adică banii din fondul national unic de asigurări de sănătate, banii respectivi nu sunt suficienţi şi de aceea tarifele sunt păstrate la un nivel minimal, care nu acoperă nici pe departe totalitatea costurilor serviciilor medicale. Şi aici am văzut cazuri în care tariful decontat nu acoperea nici măcar medicaţia preoperatorie, intraoperatorie, anestezică, şi postoperatorie, a pacientului. Vorbim de ceea ce se decontează pe tariful de spitalizare, indiferent că e public sau privat”, afirmă Tene.

Dacă spitalul public are multiple surse pentru acoperirea costurilor, spitalul privat nu are decât tarif decontat

El argumentează că, pornind de la această premisă, spitalele de stat beneficiază de alte tipuri de finanţări, pentru că altfel s-ar închide, bugetele spitalelor publice au doar o parte ca sursă de venituri, contractele cu casele de asigurări de sănătate, restul sunt acoperite prin subvenţii de la autorităţi publice-locale, de la primării, consilii judeţene, în funcţie de subordonare, partea de investiţii este acoperită ori de aceste autorităţi, ori de Ministerul Sănătăţii, infrastructura în care funcţionează spitalele publice este scutită de impozit.

”Dacă spitalul public are multiple surse pentru acoperirea costurilor, spitalul privat nu are decât tarif decontat. Tariful este şi pentru public, şi pentru privat, dar la tariful decontat în cel public se adaugă sursele de finanţare pe care vi le-am pomenit, la spitalul privat, nu. Şi atunci, dacă din bugetul de asigurări sociale de sănătate tarifele pentru partea de spitalizare nu pot acoperi costurile reale, atunci măsura vine şi spune, în mod just, că diferenţa până la costul real al serviciului este acoperită de pacient, în condiţiile în care acesta optează, la libera alegere, pentru servicii medicale de spitalizare continuă în privat. Spitalele private sunt nevoite să asigure un nivel cert de control al infecţiilor nosocomiale, un nivel al condiţiilor de spitalizare. Toate se reflecta în costuri şi se vor reflecta în decontul pacientului”, adaugă Ovidiu Tene.

Ovidiu Tene, despre obligativitatea spitalelor private de a afişa tarifele la vedere: Este un act de normalitate, pentru faptul că am ales spitalizare în privat, îmi asum diferenţa de cost

”Furnizorii de servicii private cred că pot face acest exerciţiu de transparenţă fără nicio problemă. Cred că este datoria furnizorului să informeze pacientul în legătură cu costul serviciului. Noi îl vedem ca pe un act de normalitate. Pacientul are dreptul de a-şi alege furnizorul, indiferent că-i public, indiferent că-i privat, acest contract cadru vine să faciliteze accesul şi să transpună mai bine în practică libera alegere a pacientului. Pentru faptul că am ales spitalizare în privat îmi asum diferenţa de cost”, a explicat într-un interviu acordat News.ro juristul în cadrul PALMED Ovidiu Tene.

Radu Gănescu: Mulţi pacienţi cu boli cornice s-au îndreptat în pandemie către unităţile sanitare private

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice spune că proiectul din noul contract cadru al CNAS îl ajută pe pacient să cunoască dinainte sumele pe care trebuie să le plătească spitalului privat pentru serviciile medicale pe care le solicită şi că mulţi pacienţi cu boli cornice s-au îndreptat în pandemie către unităţile sanitare private.

Pe de altă parte însă, spune Radu Gănescu, unităţile private nu sunt accesibile pentru toţi pacienţii, din punctul de vedere al costurilor.

“Practic, duce la o transparentizare în momentul în care pacientul se duce să beneficieze de servicii în privat, să ştie exact înainte acele costuri, este un lucru absolut benefic pentru toată lumea. Am văzut multe cazuri de pacienţi care se trezesc la sfârşit cu anumite facturi consistente, mulţi pacienţi s-au plâns că nu ştiau că e atât de plată sau că sunt costurile atât de ridicate. Trebuie să fim conştienţi că, atunci când aceste servicii intră în contract cu Casa şi sunt decontate de către Casă, ele trebuie să fie clar stipulate, să apară undeva pe site sau să fie afişate, tocmai pentru a exista acea transparenţă pe care o susţinem, dar o facem foarte puţin. Foarte mulţi pacienţi, şi mă refer aici la categoria noastră, a celor cronici, care erau monitorizaţi în spitalele publice, s-au dus către spitalele private, către serviciile medicale private, pentru că nu au mai avut acces. Fie spitalul s-a transformat în spital Covid, fie medicul a intrat pe secţiile Covid şi nu a mai putut să consulte pacienţi, fie mulţi dintre pacienţi, neavând alte posibilităţi, s-au dus în privat. Este un avantaj faptul că privatul a putut să suplinească aceste lipsuri din spitalele publice, dar pe de altă parte nu este accesibil pentru toată lumea, vorbim de cei care ajung într-un sistem privat şi îşi pot permite să plătească anumite investigaţii. Din punctul nostru de vedere, dacă mult mai multe servicii ar fi decontate de Casă, ar fi un avantaj pentru toată lumea, pentru spitalele publice că nu ar mai avea acea presiune, pacienţi foarte mulţi cu resursă umană limitată, iar privatul ar putea să suplinească, pentru că are şi capacitate, are şi resursă umană. De multe ori pacienţii încearcă să găsească soluţii în servicii private pentru că, ştim cu toţii, bugetul e limitat când vorbim de analize, în primele zile ale lunii nu reuşeşti să le faci, e clar că trebuie să le faci în privat, mai ales pacienţii care sunt nevoiţi să le facă pentru a-şi urma tratamentul“, a mai spus preşedintele COPAC.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Bucătarul Mihai Csillag, fost concurent la Chefi la Cuţite, e de negăsit de 3 luni. "Sunt foarte multe lucruri care nu se leagă"
1
Eveniment • pe 17.06 la 19:50

Un tânăr bucătar, care a participat la Chefi la cuţite, este dat dispărut de mai bine de 3 luni. De el nu mai ştiu nimic nici familia, nici prietenii. Iar pentru că ancheta poliţiei bate pasul pe loc, mama disperată cere ajutor pe Facebook. Abia astăzi, după ce reporterii Observator au întrebat de caz, anchetatorii au sunat persoana cu care ar fi vorbit ultima dată la telefon. 

PARTENERI
Pe cine a eliminat Andi Constantin de la Burlacul! Au mai rămas doar 4 fete în competiție: ”Nu mă văd pe viață cu tine” / VIDEO
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 19 iunie 2021. Fecioarele au nevoie de mai multe momente de relaxare. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Un ciclon lovește România din plin. Avertizare de ultim moment de la ANM: Zonele afectate de vijeli
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro