Antena Meniu Search
x

Foşti şefi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, trimişi în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, foşti şefi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, au fost trimişi miercuri în judecată, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzaţi, printre altele, de comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 31.03.2021, 12:19

Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea sunt acuzaţi că au prejudiciat bugetul CNAS cu peste opt milioane de euro
Irinel Popescu, fost şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a fost audiat de mai multe ori în acest dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Hepta
  • Cei doi foşti şefi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sunt acuzaţi că, prin acţiunile lor, au prejudiciat bugetul instituţiei cu peste opt milioane de euro

Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu au fost trimişi în judecată alături de societatea HP România SRL, companie redenumită, între timp, Enterprise Services România SRL. De asemenea, în acelaşi dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat fost director general al HP România SRL, inculpat care ar fi recunoscut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (patru acte materiale).

Vasile Ciurchea este acuzat că a comis infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu în perioada februarie 2007 - ianuarie 2009, iar Irinel Popescu este acuzat că a comis infracţiuni de luare de mită şi de abuz în serviciu în perioada ianuarie - decembrie 2009.

Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prejudiciat cu peste opt milioane de euro în acest dosar

Pentru dosarul respectiv, care arată că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost prejudiciat cu peste opt milioane de euro, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie propun următoarea situaţie:

"Între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Achizițiile s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale și de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiționale.

Actele adiționale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de președinții CNAS, inculpatul CIURCHEA VASILE, la datele de 29.10.2007 și 16.05.2008 și inculpatul POPESCU IRINEL la datele de 06.08.2009 și 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziție conform legii și fără ca serviciile achiziționate să fi fost prevăzute în contractul inițial.

În acest sens, directorul general al HP România, coinculpat trimis în judecată în baza acordului de recunoaștere a vinovăției, ar fi negociat cu președinții CNAS încheierea celor patru acte adiționale, aceștia din urmă acceptând ofertele supraevaluate și nefundamentate făcute de HP România, deși cunoșteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanții) la prețuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om).

Interpunerea societății HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a prețului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, și obținerea unui folos necuvenit de către HP în același cuantum.

În schimbul încheierii actelor adiționale în condițiile descrise, inculpații Ciurchea Vasile și Popescu Irinel ar fi pretins, în calitate de președinți ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpați.

Astfel:

- Ciurchea Vasile ar fi pretins de la reprezentanții HP România SRL și de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum și să încheie contracte cu două societăți comerciale; ulterior, societatea subcontractantă ar fi transferat, prin intermediul unui partener, suma de 60.000 de euro în contul indicat de Ciurchea Vasile (la data de 28.10.2008) și, totodată, ar fi încheiat contracte cu cele două societăți indicate de inculpat, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăți, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăți (perioada martie 2008 – iulie 2008) și 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

- Popescu Irinel ar fi solicitat reprezentanților HP România și societății subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăți; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societățile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăți, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate și echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

Referitor la inculpatul care avea calitatea de director general al HP România, cu care procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, în prezența apărătorului ales, acesta a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani.

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro.

În cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Ciurchea Vasile, Popescu Irinel și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL).

Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI".

Dosarul în care sunt implicaţi cei doi foşti preşedinţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi judecat de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Evenimente » Foşti şefi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, trimişi în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu