Antena Meniu Search
x

Medicii din Iaşi reuşesc cu greu să mai găsească paturi pentru bolnavi

Numărul locurilor din spitale e mai mic de la o zi la alta, asta în timp ce numărul cazurilor de coronavirus este în creştere.

de Redactia Observator

la 23.06.2020, 11:12

Vezi și
  • Spitalul mobil din Iași se lasă așteptat.
  • Statul a plătit pentru el 13 milioane de euro.

La Iaşi, medicii reuşesc cu greu să mai găsească paturi pentru bolnavi. Asta în timp ce spitalul mobil care ar fi trebuit deja să trateze pacienţii cu noul coronavirus nu e încă gata.

13 milioane de euro. Este preţul pe care statul l-a plătit pentru spitalul mobil din Leţcani, unitate care în aceste zile ar fi trebuit să trateze exclusiv bolnavii de coronavirus. Asta cel puţin pe hârtie. În realitate, însă.

 A trecut aproape o lună de când au ajuns la Iaşi primele module din care va fi realizat spitalul mobil în care vor fi trataţi exclusiv pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

În timp ce medicii se plâng că în spitalele ieşene sunt tot mai puţine locuri pentru astfel de pacienţi, lucrările nu au mai avansat deloc.

De la o zi la alta, numărul locurilor din spitale devine tot mai mic. La spitalul de boli infecţioase, în weekend mai erau doar două locuri. Medicii spun că ridicarea spitalului mobil ar putea fi o gură de aer, la propriu pentru unii dintre pacienţi.

Carmen Dorobăţ, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Orice spaţiu ne-ar putea oferi zonă hotelieră şi posibilitatea de îngrijire pentru forme uşoare şi medii ne-ar oferi locuri.

În tot acest timp, la 15 kilometri de iaşi, zac doar câteva dintre cele 102 module care ar trebui să formeze mult aşteptatul spital mobil pentru pacienţii Sars-Cov-2. Luna trecută ar fi trebuit să fie inaugurat. Cei care se ocupă de proiect nu duc, însă, lipsă de explicaţii.

Alina Popa, Euronest: Au fost ceva probleme legate de modul de procesare a documentelor, inclusiv a documentelor vamale.

Maricel Popa, Consiliul Judeţean Iaşi: S-a întâmplat ca în Turcia, în zona Ankarei, să fie în total în jur de 20 de zile de carantină şi nu am avut ce să facem. Sperăm ca până la sfârşitul săptămânii să fie adus în totalitate şi apoi să fie montajul.

Spitalul ar urma să aibă 250 de locuri, dintre care peste 100 pentru pacienți care au nevoie de terapie intensivă.

În plan este prevăzut ca unitatea să aiba propriul laborator de analize, o bancă de sânge, dar şi săli de operatie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Medicii din Iaşi reuşesc cu greu să mai găsească paturi pentru bolnavi