Antena Meniu Search
x

Video Spitalul Modular de la Leţcani, o investiţie păguboasă. Suma uriaşă risipită pe un spital COVID care nu funcționează

Epopeea Spitalului Modular de la Leţcani continuă. Autorităţile iau în calcul mutarea unităţii care blochează acum şi funcţionalitatea unui un centru agricol, în curtea căruia a fost amplasat. Vorbim despre 15 milioane de euro de care statul şi-a bătut joc. Iar acum, pentru mutarea unităţii spitaliceşti, autorităţile trebuie să bage din nou mâna în buzunar. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.04.2022, 08:22

Vezi și

În curtea centrului agricol Transagropolis bate vântul. Investiţia, și așa puțin folosită, este blocată de aproape doi ani de Spitalul Modular amplasat aici. 

Stelian Turcu, primar Lețcani: Odată cu venirea Spitalului Covid de la Leţcani, practic acest proiect a fost anulat. Ne dorim revenirea la acest proiect important pentru a dezvolta agricultura în zona Moldovei.

Acum, într-un singur loc, găsim două investiţii din două domenii complet diferite. Pe de o parte avem un depozit pentru produse agricole, de cealaltă parte, la doar câţiva metri distanţă, găsim un spital modular pentru pacienţi Covid. Împreună au costat aproximativ 17 milioane de euro. Au totuşi un lucru în comun: ambele zac nefolosite.

Ce variantă salvatoare iau în calcul autorităţile

Pe acelaşi subiect

Singura variantă pentru ca ambele investiţii să-și găsească din nou utilitatea ar fi mutarea Spitalului Modular, dar asta ar însemna alţi bani cheltuiți. Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care a preluat spitalul, caută deja soluții. 

Ionuţ Grădinaru, şef ISU Iaşi: Singurul loc de care noi dispunem este pe C.A. Rosetti, unde avem poligonul de pregătire. Nu neapărat mutarea, cât amenajarea terenului costă mult. Trebuie făcută platformă, trebuie trase utilităţi. Pentru platformă (n.r. costul) e undeva la un milion, un milion şi ceva de euro. 

Alina Popa, director EURONEST Iaşi: În nicio clipă nu s-a pus problema ca aceea să fie o locaţie definitivă, căci spitalul este unul mobil şi modular, care poate fi mutat şi reconfigurat în funcţie de o situaţie de risc.

De câteva zile spitalul nu mai are niciun pacient și personalul medical a fost de asemenea retras de la Leţcani. Acesta a funcționat doar pentru o perioada de câteva luni, fiind in mod repetat închis din cauza problemelor tehnice. Deși a fost anunțat cu o capacitate de 250 de paturi dintre care 100 pentru Terapie Intensivă, spitalul nu a putut funcționa niciodată nici măcar la jumătate din capacitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Spitalul Modular de la Leţcani, o investiţie păguboasă. Suma uriaşă risipită pe un spital COVID care nu funcționează