Antena Meniu Search
x

Studiu: Coronavirusul nu se poate răspândi prin apă

Ar trebui să ştiţi că cercetări recente ne dau speranţe că am putea să înotăm fără probleme în apa mării chiar şi în pandemie, căci virusul nu se răspândeşte în acest mediu.

de Redactia Observator

la 27.05.2020, 14:22

Vezi și
  • Vara nu înseamnă neapărat şi sfârşitul pandemiei.
  • Virusul nu se răspândeşte în apa mării.

Este concluzia experţilor în sănătate publică de peste Ocean. Am fost însă curioşi să vedem cum stau lucrurile atunci când vine vorba despre piscine ori despre lacuri.

Valeria Herdea: Atunci când vorbim despre măsuri de relaxare socială, vorbim automat şi de reîntoarcerea înspre plajă, înspre soare, spre mare. Avem nevoie să ţinem cont de 5 factori. Printre aceştia apă, aer, soare, plajă şi persoanele care participă la aceste activităţi. Apa mării este sigură, pentru că are o cantitate suficient de mare de sare încât să distrugă orice fel de virus sau bacterie şi să împiedice dezvoltarea acestora. 

Iar curenţii contribuie şi ei la asta. Un aspect care este valabil şi pentru Oceane. Concluzia aparţine experţilor în sănătate publică din Statele Unite care transmit că nu există dovezi că noul Coronavirus s-ar putea transmite prin apă.

Şi piscinele pot fi medii sigure, spun specialiştii. În acest caz, clorul este cel care ucide virusul. 

Doina Aoicăi, medic epidemiolog: În principiu, apa, oricare ar fi ea, nu ar fi un risc de transmitere a virusului, ceea ce poate să fie e comuniunea care se realizează în momentul în care oamenii frecventează astfel de locuri. Faptul că nu se poate restricţiona intrarea unui nr de persoane, poate să creeze o aglomerare.

Esenţială nu este doar respectarea regulilor de igienă proprie. Este posibil ca virusul să nu poată... "înota", dar sigur poate supravieţui pe suprafeţele uscate. Aşadar, mare atenţie UNDE alegeţi să faceţi plajă. 

Valeria Herdea: Plasarea şezlongului, a saltelelor, este esenţială să fie făcută la un metru jumate, doi, dezinfecţia lor corectă, atât din partea fiecărei persoane deţinătoare, cât şi din partea turiştilor.

Un aspect de care trebuie ţinut cont şi la bazine - spaţii închise, propice răspândirii virusului, dacă apa nu are o cantitate suficientă de clor, iar igiena nu este respectată la vestiare ori la duşuri. În ceea ce priveşte scăldatul în lacuri...

Valeria Herdea: Lacurile mari, curate, sigur că pot fi utilizate pentru înot, dar dacă vorbim despre lacurile din jurul marilor aglomerări urbane, sigur că nu se recomandă înotul în acestea, deoarece pot exista infecţii parazitare, bacteriene, virale, care ne pot îmbolnăvi.

Şi pentru că tot aşteptăm temperaturile ridicate, ar trebui să ştiţi că vara nu înseamnă neapărat şi sfârşitul pandemiei. Este nevoie de mai mult de 56 de grade pentru ca virusul să dispară în mai puţin de jumătate de oră, spun experţii din Hong Kong. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Studiu: Coronavirusul nu se poate răspândi prin apă