Antena Meniu Search
x

Curs valutar

STUDIU. Două treimi din reacțiile adverse de după vaccinul Covid, provocate de "efectul nocebo". Ce este și cum se manifestă

Cercetătorii americani arată o versiune negativă a efectului placebo în spatele multor simptome, cum ar fi durerile de cap și oboseala, reclamate de persoanele care s-au vaccinat după inoculare. Potrivit oamenilor de știință, "efectul nocebo" a reprezentat aproximativ 76% din toate reacțiile adverse comune după prima doză și aproape 52% după a doua doză.

de Redactia Observator

la 19.01.2022 , 16:10

STUDIU. Două treimi din reacțiile adverse de după vaccinul Covid, provocate de "efectul nocebo". Ce este și cum se manifestă - Profimedia

Au fost examinate 12 studii clinice asupra vaccinurilor: 76% dintre reacţiile adverse uşoare înregistrate după prima doză şi 52% dintre cele observate după a doua s-au datorat "efectului nociv”, denumit de cercetători "nocebo".

Studiile efectuate în SUA au descoperit că mai mult de două treimi din afecţiunile pe care oamenii le-au experimentat după administrarea vaccinului COVID se datorează mai degrabă imaginaţiei decât vaccinului în sine.  

Oamenii de ştiinţă au numit această reacţie psihologică "nocebo", opusul "placebo", tratamentul fals care îi face pe cei bolnavi să se simtă mai bine. Mai mult de două treimi din efectele secundare obișnuite pe care oamenii le experimentează după o injecție cu Covid pot fi atribuite unei versiuni negative a efectului placebo, mai degrabă decât vaccinului în sine, susțin cercetătorii.

Articolul continuă după reclamă

Efectele secundare, provocate de imaginație, nu de vaccin

Pe acelaşi subiect

Descoperirile sugerează că o proporție substanțială a efectelor secundare ușoare, cum ar fi durerile de cap, oboseala pe termen scurt și durerea de braț nu sunt produse de componentele vaccinului, ci de alți factori despre care se crede că generează răspunsul nocebo, inclusiv anxietatea.

Având în vedere rezultatele studiului, cercetătorii susțin că o mai bună informare publică despre răspunsurile nocebo poate îmbunătăți acceptarea vaccinului Covid prin reducerea preocupărilor care îi fac pe unii oameni să ezite.

"Spunând pacienților că intervenția pe care o iau are efecte secundare care sunt similare tratamentelor placebo pentru această afecțiune în studiile controlate, de fapt, reduce anxietatea și îi face pe pacienți să ia un moment pentru a lua în considerare efectul secundar", a spus Ted Kaptchuk, profesor la Harvard și autor principal al studiului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » STUDIU. Două treimi din reacțiile adverse de după vaccinul Covid, provocate de "efectul nocebo". Ce este și cum se manifestă