Antena Meniu Search
x

Studiu: lipsa igienei orale poate duce la cancer

Cu ajutorul prevenţiei putem ţine la distanţă afecţiuni grave. Un studiu făcut vreme de două decenii de britanci arată că cei care nu se spală pe dinţi pot face cancer bucal sau chiar gastric.

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 25.08.2020, 17:37

Vezi și
  • Nu toţi însă conştientizează pericolul la care se expun din cauza igienei orale precare.
  • Un studiu leagă lipsa spălatului pe dinţi de posibilitatea dezvoltării cancerului bucal sau gastric.

Şi asta în condiţiile în care românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de pastă de dinţi.

Vizitele la stomatolog sunt pentru mulţi o raritate, oamenii ajung la medic - de cele mai multe ori - în situaţii critice. Scuzele şi motivele sunt multe: frica, lipsa banilor sau, pur şi simplu. lipsă educaţiei.

Singurul lucru care îl aduce pe român în cabinetul stomatologic este durerea. Astfel din 5 pacienţi doar unul vine preventiv la stomoatolog.

Iar medicii stomatologi au găsit în acest context soluţia îţi monitorizează în cu atenţie pacineţii, iar atunci când este cazul îl sună efectiv pe om să vină la control.

Nu toţi însă conştientizează pericolul la care se expun din cauza igienei orale precare. Un studiu făcut de britanci leagă lipsa spălatului pe dinţi de posibilitatea dezvoltării cancerului bucal sau gastric.

Cristina Ivaşcu: Din păcate putem face cancer din cauza iresponsabilităţii pacientului şi poate chiar şi lispa educaţiei în şcoli duce, din păcate, la pierderea vieţii. Periajul şi igiena bucală riguroasă poate scădea riscul apariţiei acestui cancer cu până la 20%. Din păcate suntem pe ultimul loc la consumul de pastă de dinţi din Uniunea Europeană.

Schimbăm periuţa odată la 2-3 ani, ceea ce e inadmisibil. Nişte reguli aparent simple ne pot scăpa de complicaţii sau chiar ne pot salva chiar viaţa.

Cristina Ivaşcu: Dimineaţa după trezire înainte de a nu băga nimic în gură ne spălăm pe dinţi. Seara după ce ne-am spălat pe dinţi nu mai băgăm în gură decât apa şi banalală aţa dentară, care ne ajută al igiena gingiilor şi spaţiilor interdentare.

Românii sunt codaşi la spălatul pe dinţi și cumpără o periuţă o dată la 2-3 ani, deşi ar trebui să o schimbe la trei luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Studiu: lipsa igienei orale poate duce la cancer