Antena Meniu Search
x

Studiu: Medicii au diagnosticat zeci de femei cu cancer, după le-au analizat lista de cumpărături din farmacii

Cercetătorii britanici au descoperit, în urma unui studiu, că pot identifica din timp simptomele de cancer la persoane dacă urmăresc ce medicamente îşi iau din farmacii. Aceştia au avut acces la lista de cumpărături graţie cardurilor de fidelitate.

de Redactia Observator

la 27.01.2023, 16:02

Studiu: Medicii au diagnosticat zeci de femei cu cancer, după le-au analizat lista de cumpărături din farmacii
Studiu: Medicii au diagnosticat zeci de femei cu cancer, după le-au analizat lista de cumpărături din farmacii - Profimedia

Achizițiile frecvente de analgezice fără prescripție medicală și pastile pentru indigestie au relevat un risc mai mare de cancer ovarian, au descoperit medicii. Cancerul ovarian este adesea diagnosticat târziu. Nu există analize care să-l depisteze 100% corect, iar simptomele, cum ar fi balonarea, pot fi vagi și confundate cu alte afecțiuni comune, inofensive, potrivit BCC. Astfel, diagnosticul precoce mărește șansa de succes a tratamentului.

Simptomele cancerului ovarian includ:

  • stomac umflat, balonare
  • indigestie
  • dureri abdominale
  • pierderea poftei de mâncare 
  • nevoia de a urina des

Cazul Fionei Murphy

Pe acelaşi subiect

Fiona Murphy avea 25 de ani când a fost diagnosticată și tratată pentru un tip rar de cancer ovarian. Avea crampe abdominale și indigestie de câțiva ani, despre care alți doctori au crezut în mod repetat că ar putea fi sindromul intestinului iritabil.

Am luat Gaviscon luni de zile la rând înainte să fiu diagnosticată cu cancer ovarian. Mergeam peste tot cu pastilele, nu puteam să plec de acasă fără să le am. Simptomele mele au fost vagi, dar au fost frecvente și continue. La asta trebuie să fiți atenți", a declarat Fiona Murphy.

Acum, la 39 de ani, Fiona a ajutat echipa de la Imperial College London cu cercetările lor.

Am vrut să ajut la dezvoltarea acestui studiu pentru că am avut un diagnostic greșit timp de aproape doi ani. Dacă există o modalitate pentru a obține un diagnostic mai rapid, vreau să ajut oamenii care se află în aceeași poziție în care eram eu. Este vital să fie diagnosticat devreme”, a spus ea.

Cercetătorii au colaborat cu 283 de femei, iar peste 50% au fost diagnosticate cu cancer ovarian

Simptomele de cancer pe care le căutăm sunt foarte frecvente, dar pentru unele femei ar putea fi primele semne pentru ceva mai grav. Folosind o evidență a cumpărăturilor din farmacii, am observat o creștere vizibilă a achizițiilor de medicamente pentru durere și indigestie în rândul femeilor cu cancer ovarian, cu până la opt luni înainte de diagnostic, în comparație cu femeile fără cancer ovarian. Acest lucru sugerează că cu mult înainte ca femeile să-și recunoască simptomele ca fiind destul de grave pentru a merge la medic, acestea le pot trata acasă”, a spus Dr. James Flanagan, autorul principal al lucrării finanțate de Cancer Research UK.

Cercetătorii au lucrat cu 283 de femei, care au fost de acord să-și împărtășească lista de medicamente pe care le cumpără. Mai mult de jumătate au fost diagnosticate cu cancer ovarian.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile. Echipa intenționează acum să testeze dacă această metodă pot ajuta și la identificarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac, ficat și vezică urinară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Studiu: Medicii au diagnosticat zeci de femei cu cancer, după le-au analizat lista de cumpărături din farmacii