Antena Meniu Search
x

Suedia şi Danemarca suspendă vaccinările cu Moderna pentru persoanele tinere ca măsură de precauție

Suedia și Danemarca au decis să oprească vaccinările anti-COVID cu Moderna pentru tineri, din cauza potențialelor efecte secundare, relatează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 07.10.2021, 10:44

Suedia şi Danemarca suspendă vaccinările cu Moderna pentru persoanele tinere ca măsură de precauție
Vaccinul Moderna - Shutterstock

 În Suedia, autorităţile sanitare au decis ca vaccinul Moderna să nu mai fie administrat persoanelor cu vârste sub 30 de ani. Limita de vârstă impusă în Danemarca este de 18 ani.

Autoritatea suedeză de sănătate a citat miercuri date noi privind riscul crescut de inflamație cardiacă. Acțiunile Moderna au scăzut cu până la 5,3% la bursa din New York. „Monitorizăm situația îndeaproape și acționăm rapid pentru a ne asigura că vaccinările Covid-19 sunt în permanență cât mai sigure posibil, oferind totodată protecție”, a spus Anders Tegnell, epidemiologul șef al Suediei.

Autorităţile medicale din Suedia au luat decizia de a suspenda utilizarea vaccinului Moderna până la 1 decembrie pentru toate persoanele născute după anul 1991, ca măsură de precauţie în fața unui risc crescut de efecte secundare, precum inflamaţia muşchiului cardiac (miocard) sau a membranei cardiace (pericard), au explicat miercuri oficialii suedezi.

Totuşi, riscul de a suferi astfel de episoade medicale este extrem de scăzut, au adăugat ei. În schimb, persoanele care fac parte din grupa de vârstă vizată de această măsură vor primi vaccinul anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech.

Pe acelaşi subiect

84% din suedezii de peste 16 ani sunt vaccinați cu cel puțin o doză, în Danemarca 75% din locuitori au fost vaccinați cu schema completă

În Suedia, vaccinurile anti-COVID-19 sunt oferite tuturor persoanelor cu vârste de peste 12 ani. Până în prezent, 84% din totalul rezidenţilor suedezi de peste 16 ani au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, iar aproape 78% dintre ei au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Danemarca s-a bazat pe argumente similare şi a anunţat că persoanele care nu mai sunt eligibile pentru vaccinul Moderna vor primi vaccinul produs de Pfizer-BioNTech. Autorităţile daneze au accentuat totuşi faptul că vaccinul Moderna este un ser eficient, care joacă un rol important în campania naţională de vaccinare. În Danemarca, aproximativ 76% din totalul rezidenţilor au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19 şi aproape 75% au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Suedia şi Danemarca suspendă vaccinările cu Moderna pentru persoanele tinere ca măsură de precauție