Antena Meniu Search
x

Terapia prin plutire, ideală pentru relaxare şi pentru eliminarea durerilor musculare

Terapia prin plutire, foarte cunoscută în afara ţării, abia intrată la noi şi recomandată de medici, este ideală pentru meditaţie, aşadar pentru relaxare. Din punct de vedere medical, ajută la eliminarea durerilor musculare şi la recuperare.

Nadina Zisu
de Nadina Zisu

la 23.07.2019, 13:56

Vezi și

Terapia prin plutire, foarte cunoscută în afara ţării, abia intrată la noi şi recomandată de medici, este ideală pentru meditaţie, aşadar pentru relaxare. Din punct de vedere medical, ajută la eliminarea durerilor musculare şi la recuperare. Practic, presupune plutirea timp de o oră într-o capsulă cu apă foarte sărată.

"Terapia prin plutire are două tipuri de beneficii. Partea medicală şi partea de relaxare. Pe partea medicală, datorită magneziului, ajută foarte mult la dureri de muşchi, ligamente, spate. Magneziul asta face. Intră foarte uşor în piele şi te ajută să te relaxezi fizic. Pe partea mentală, datorită faptului că eşti deprivat de orice fel de stimuli - poţi să închizi capacul, luminile şi nu mai auzi nimic în jur - ajută foarte mult pentru relaxare, pentru cei care au probleme cu somnul, probleme cu stresul. Se stă pe spate o oră întreagă. La început, fiind prima oară când pluteşti, este recomandat să o faci cum te simţi confortabil. Poţi să laşi capacul deschis, poţi să laşi lumina sau muzica deschisă. O recomandare este ca în una, două, trei şedinţe să ajungi să poţi închide totul. Asta este ideea, să nu ai niciun fel de stimul. Să nu auzi nimic, să nu vezi nimic, să nu simţi nimic", ne recomandă Vlad, un terapeut.

Conceptul a apărut în Europa şi a devenit foarte popular în Statele Unite şi în Asia. Acolo, terapia prin plutire chiar este decontată de stat, semn că medicii au încredere deplină în ea. Dar şi în România.... 

"Sunt destui medici care au auzit de la noi sau de la alte centre de plutire de această formă de terapie şi după ce au testat-o şi au văzut beneficiile, au început să trimită pacienţi aici. Terapia prin plutire nu are contraindicaţii. Se poate face o oră, se poate face 3 ore, se poate face şi peste noapte. Ca să stai peste două-trei ore, trebuie să dormi sau să poţi să meditezi mai mult timp. Nu ai cum să stai altfel, pentru că este destul de greu să stai deprivat de simţuri fără să ai ceva pe fundal", spune terapeutul.

Avantajele dormitului timp de câteva ore... plutind sunt multe. Somnul este foarte profund iar după terapie ne simţim perfect odihniţi. Cu condiţia să respectăm câteva reguli. Evitaţi fumatul, dar şi cafeaua. Acestea produc o stare de agitaţie care vă poate împiedica să vă relaxaţi aşa cum ar trebui. De asemenea, este recomandat să nu aveţi pielea proaspăt epilată sau leziuni, pentru că apa este extrem de sărată şi vă poate crea disconfort. În rest... acest tip de terapie este recomandat pentru toate vârstele. 

"Nu sunt contraindicaţii foarte multe. Pot să plutească şi copiii inclusiv. Am avut şi copii de 6-7 ani care au plutit. Normal, cu cineva lângă ei, ca să fie în siguranţă. Avem oameni de la 6 ani la peste 80 de ani care plutesc", mai spune terapeutul.

Este recomandat chiar şi femeilor însărcinate. 

"Din trimestrele doi şi trei chiar se recomandă plutirea, pentru că magneziul ajută la durerile de spate", explică Vlad.

Şi tot datorită magneziului, terapia prin plutire ajută şi în tratatrea afecţiunilor de piele, cum ar fi psoriazis. 

OLGA SIMIONESCU, medic dermatolog: În psoriazis, există celebrul regim de la Marea Moartă. În care există doar radiaţii de tip A şi în care UVB-ul nu pătrunde, fiind 400 de metri sub nivelul mării. Acolo există o concentraţie de sare de 9 ori mai mare decât cea a Mării Negre. Motiv pentru care pacienţii plutesc. De asemenea, în eczeme este foarte indicată această terapie cu apă salină. Nu putem vorbi de iritaţii la nivelul scalpului, pentru că omul pluteşte. Noi încercăm în ambulator crearea condiţiilor de la Marea Moartă. Adică, creăm sisteme de raze de tip ultraviolete A şi adevărate cabine de duş în care pacientul primeşte acest regim concentrat de sare. 

O oră de plutire în apa minune costă 150 de lei. Dacă sunteţi încântat de rezultate, vă puteţi face şi un abonament. Evident, pentru ca rezultatele să fie cât mai îmbucurătoare, este nevoie de vizite repetate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » Terapia prin plutire, ideală pentru relaxare şi pentru eliminarea durerilor musculare