Antena Meniu Search
x

Video Tratament revoluționar pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 2. Când ar putea ajunge în România

Veşti bune pentru diabetici, în special pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2. Un nou tratament a fost lansat pe piaţă, pentru moment doar în SUA, însă oficialii Ministerului Sănătăţii spun că la finalul anului viitor ar putea ajunge şi la noi în ţară. Noul medicament este injectabil, dar se administrează săptămânal spre deosebire de celelalte tratamente, cu pastile sau cu insulină, care sunt administrate zilnic.

de Redactia Observator

la 31.03.2023, 10:17

Vezi și

Marele avantaj al noului tratament este că stimulează eliberarea unor hormoni intestinali care ajută corpul să producă insulina si astfel să regleze glicemia. Iar acesta nu este singurul atuu al substanţei.

Nicolae Gergescu, medic diabetolog: Acest nou medicament se pare că ar scădea în greutate 20 de kg, o medie de 20 de kg în decurs de câteva luni, deci undeva 20% din greutatea corpului. Obezitatea fiind în primul rând responsabilă de apariţia diabetului tip 2.

La cei 69 de ani ai săi, Anca Ioan, a învăţat să trăiască după regulile diabetului. Înfruntă boala de mai bine de 20 de ani cu pastile în fiecare zi şi spune că noul tratament i-ar simplifica foarte mult viaţa.

Citește și: 5 alimente care scad rezistența la insulină. Consumă-le des pentru a preveni diabetul

Pe acelaşi subiect

Anca Ioan, bolnav diabet: Ăsta se va face o dată pe săptămână este mare lucru să nu mai fii legat de acea pastiluţă, aoleu cât e ceasul, repede trebuie să iau pastila. Ar fi nemaipomenit, ne-o dorim. Aş vrea să apară mai repede de un an.

Şi Marius Ştefan este diabetic, iar ideea că ar putea scăpa de multe kilograme în timp ce ţine glicemia sub control îl încântă.

Marius Ştefan, bolnav diabetic: Mare nevoie. Slăbeşti 20 de kilograme faţă de 3-4. Lucrând şi mecanic de locomotivă nu poţi, n-ai condiţii să mănânci ce trebuie. Ne-am bucura, noi diabeticii, foarte mult dacă ne ajută mult mai mult acest medicament.

Când ar putea ajunge în România

Ca să ajungă în România, noul tratament, dezvoltat de o companie americană, trebuie să treacă de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Anca Pantea, comisia de Diabet MS: Timpul de aşteptare până când pacientul să beneficieze de o terapie nouă, inovatoare, este extrem de scurt, comparativ cu anii trecuţi. De câteva luni.

Nicolae Gergescu, medic diabetolog: Fiind acesta aprobat în momentul de faţă de către FDA, La noi în România este posibil să avem undeva spre sfârşitul anului viitor.

Şi cel mai probabil va fi gratuit. Diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii, este o afecțiune cronică și progresivă în care organismul nu produce sau nu utilizează în mod normal insulina. În România sunt peste 1.200.000 de oameni cu diabet zaharat şi se estimează că tot atâţia bolnavi sunt nediagnosticaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Tratament revoluționar pentru bolnavii de diabet zaharat de tip 2. Când ar putea ajunge în România