Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tratamente noi pentru bolnavii de Covid. Criteriile ce trebuie îndeplinite de un pacient pentru a primi anticorpi monoclonali

Apar noi speranţe pentru bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat alte două tratamente împotriva COVID-19. Ambele trebuie administrate în primele zile de la infectare şi sunt pe bază de anticorpi monoclonali antivirali, adica arme similare cu ceea ce ne oferă propriul sistem imunitar, dar îmbunătăţite în laborator. Medicii români speră ca tratamentele să ajungă cât mai repede în spitale.

de Ema Schweninger

la 12.11.2021 , 20:14

Zeci de pacienţi români internaţi la Matei Balş au fost trataţi cu Ronapreve și Regkirona. Deocamdată însă doar bolnavii care au fost parte dintr-un studiu clinic. "Am fost singurii din Europa care au desfăşurat astfel de studii. Evident că există o şansă în plus pentru tratamentul pacienţilor", a declarat Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Matei Balş.

La alţii au ajuns perfuzii cumpărate de Ministerul Sănătăţii sau donate de alte ţări. Sunt deja trei tratamente COVID pe bază de anticorpi monoclonali aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Cine şi când poate primi leacul  minune? "Orice pacient care se prezintă în prima săptămână de la debutul simptomelor poate să beneficieze de anticorpi monoclonali, cu condiţia să aibă o saturaţie bună, peste 93% şi să aibă una din comorbidităţi, adică o hipertensiune arterială, obezitate, orice afecţiune sau orice boală asociată", a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Comisia Europeană a încheiat acorduri de achiziţii publice pentru mai multe medicamente

Vezi și

Anticorpii monoclonali sunt fabricaţi în laborator ca să imite capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. "Ei sunt sub formă de perfuzie doar că administrarea în spital presupune un interval de câteva ore în care pacientul vine. Ei vor fi monitorizaţi pentru o perioadă scurtă de timp, vor merge acaă şi vor fi urmăriţi prin medicul de familie. Este situaţia ideală. Sper să avem aceşti anticorpi peste tot în România, E primul tratament care înseamnă un tratament ţintit antiviral şi care impiedică pătrunderea virsului în celulă", a declarat Adrian Marinescu, directorul medical Institutului Matei Balş.

Comisia Europeană a încheiat acorduri de achiziţii publice pentru mai multe medicamente. Deocamdată, statele membre pot să ceară câte 55.000 de tratamente cu Ronapreve. Tratamentele cu anticorpi monoclonali sunt asemnănătoare cu cel primit de Donald Trump anul trecut.

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Tratamente noi pentru bolnavii de Covid. Criteriile ce trebuie îndeplinite de un pacient pentru a primi anticorpi monoclonali