Antena Meniu Search
x

Video Tusea, simptomul afecţiunilor respiratorii. Ce probleme de sănătate ascunde şi când ar trebui să mergem la medic

Este sezonul virozelor, iar unul dintre simptomele cele mai supărătoare este tusea. O auzim în jurul nostru peste tot, la copii și adulți, are tonalități diferite și aproape mereu ne face să ne uităm cu teamă și precauție. Așa că indiferent de ce parte a tusei ne aflăm, încercăm să facem tot posibilul să scăpăm de ea. Ce este însă tusea și cât ar trebui să ne luptăm cu ea?

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 08:43

Vezi și

Zilnic tușește cineva în jurul nostru. Iar dacă avem copii, în sezonul virozelor, tusea este un musafir aproape permanent. Chiar în lipsa unei răceli, un preșcolar sau un școlar mic poate tuși până la de 10 ori pe zi.

"Tusea este un mecanism de apărare, ne naştem cu el, dar se poate transforma sensibil într-unul dintre simptomele importante ale afecţiunilor respiratorii. Din punct de vedere al tonalităţii, există mai multe tipuri de tuse, ajungem chiar până la tuse lătrătoare. Avem tusea aceea seacă iritativă şi tusea productivă, însoţită de expectoraţie", a explicat medicul pneumolog Roxana Nemeş

Tusea poate fi semnul debutului unei viroze de sezon sau al gripei, dar poate semnala și o pneumonie sau chiar astm.

"Vorbim despre persistenţa acestui simptom care depăşeşte 3 săptămâni, care îşi poate schimba caracterul şi care ar trebui să ne adreseze în mod invariabil către un medic specialist. Putem să avem şi o respiraţie şuierătoare, wheezingul, care e mult mai impactant decât tusea în sine, putem avea şi senzaţia de dispnee, atât la efort, cât şi în repaos", a mai spus Roxana Nemeş.

Pe acelaşi subiect

Ce semnifică diferitele tipuri de tuse

Deși tusea în sine nu este periculoasă, trebuie să fim atenți atunci când vorbim despre copii mici. La apariția wheezingului sau a tusei lătrătoare însoțite de ceea ce medicii numesc stridor, ar trebui să mergem imediat la un medic. Un alt semnal de alarmă este tusea nocturnă, care nu ar trebui trecută cu vederea, mai ales dacă vorbim despre un copil care nu este diagnosticat cu astm. 

Deși suntem tentați să oprim tusea cu orice chip, ea nu este dăunătoare în sine. Însă fiecare tip de tuse ne poate sugera o problemă care trebuie tratată pentru a scăpa de sâcâitoarea tuse. Dacă tusea seacă, iritativă, este specifică debutului de viroză, cea productivă apare, de obicei, după câteva zile de tratament sau în cazul persoanelor care au căile respiratorii obstrucționate de secreţii.

O tuse însoțită de wheezing poate fi semnul unui astm bronșic, iar cea lătrătoare este tipică unei inflamații a laringelui. Tratate corect, acestea ar trebui să dispară. Dacă după câteva săptămâni, tusea încă ne supără, nu ar fi rău să ne adresăm medicului specialist pentru că tusea poate fi și semnul unor afecțiuni mai grave cum sunt tuberculoza, tumori pulmonare sau BPOC. Acestea sunt boli vindecabile sau cu care se poate trăi rezonabil, cu condiția să nu ignorăm simptomele și să mergem la medic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Tusea, simptomul afecţiunilor respiratorii. Ce probleme de sănătate ascunde şi când ar trebui să mergem la medic