Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video În 2 săptămâni vom atinge vârful unei boli periculoase pentru copii, cauzate de un nou virus. "80% dintre paturile din spitale sunt deja ocupate"

Spitalele de pediatrie din România sunt aproape pline şi asta în mai puţin de o săptămână. Numărul cazurilor de bronşiolite, o boală cauzată tot un nou virus, ar putea ajunge la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Este deja stare de urgenţă în Franţa, în Statele Unite, iar medicii spun că în ţara noastră vârful va fi peste 2 săptămâni. Până atunci, recomandarea pentru părinţi este să evite locurile aglomerate cel puţin până în decembrie.

de Cristina Filip

la 15.11.2022 , 19:47

Tot mai mulţi copii ajung la spital cu infecţii respiratorii grave. 

Coman Alexandru, medic primar pediatru: Sunt foarte mulţi, timpii de aşteptare foarte mari, este greu şi pentru noi dar şi pentru pacienţi şi părinţi. În general copiii sub 5-6 ani, sugarii şi preşcolarii.

Prematurii sunt cei mai vulnerabili. Maria este unul dintre ei.  

Vezi și

Tatăl Mariei: E internată cu bronşiolită. Tuşeşte foarte mult, hârâie în piept, în spate şi o să ne ţină aici pe o perfuzie, pe antibiotic. 

Pe acelaşi subiect

Medicii recomandă respectarea cu stricteţe a normelor de igienă. Trebuie evitate locurile aglomerate şi contactele cu adulţii care au simptome de răceală. Bronşiolitele au simptome asemănătoare cu gripa şi răceala. 

Gabriel Nistor, medic boli infecţioase: Febră, tuse seacă sau semiproductivă, mucişori, cu inapetenţă şi cu stare generală afectată.

Mama unui copil internat: Suntem de o săptămână de zile pe medicamente, are nasul înfundat şi de vreo două zile face febră foarte mare. Nu reuşim să-i dăm de cap, ce ar putea să aibă. 

Medicii se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri.    

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: La copiii mici infecţiile virale sunt la ordinea zilei şi va fi o creştere. În următoarele săptămâni şi lunile care urmează trebuie să ne aşteptăm ca această adresabilitate va creşte. 

În vestul Europei, situaţia este îngrijorătoare

În vestul Europei, situaţia este deja îngrijorătoare. În Franţa au fost depistate în ultima lună 8.000 de cazuri de bronşiolită, cel mai mare număr din ultimii 10 ani. 

Dr. Kristin Moffit, specialist boli infecţioase: Virusul respirator sincţial poate să ajungă în plămâni şi poate duce la anumite dificultăţi, în special pentru bebeluşi sau copii mici cu anumite probleme medicale.

Spitalele sunt pline. 80% dintre paturi sunt deja ocupate. 

Mama unui copil internat: Este foarte mare înghesuială, dar nu avem dubii că o să trecem cu toţii cu bine peste asta. 

Medic: Nu avem suficient personal, nu avem acoperire, iar astăzi sunt şi mai mulţi pacienţi în spital. 

Părinţii trebuie să fie atenţi la primele simptome.

Dr. Calvin Sun, cercetător: Dacă sunt apatici sau letargici sau obosiţi sau dacă nu sunt la fel de activi sau jucăuşi aşa cum erau înainte, dacă nu beau apă, acestea sunt semne că ar trebui să suni pediatrul înainte de a-i trimite la urgenţe, pentru că nu vrem să vină degeaba şi să fie expuşi la şi mai mulţi viruşi.

Dacă părinţii observă simptome grave precum respiraţie cu dificultate, cu frecvenţă crescută sau şuierătoare trebuie să se adreseze urgent medicilor. 

Comisia Europeană a aprobat un vaccin care se administrează preventiv nou-născuţilor. 

Dr. Jason McLellan, cercetător: Dacă vorbim de aşteptări, cred că vom avea licenţă de vaccin pentru virusul respirator sincițial cândva în 2023, probabil la timp pentru sezonul de vârf.

Serul nu este disponibil în România, dar părinţii pot cere un tratament profilactic. Medicamentul este gratuit, însă este nevoie de recomandarea medicului specialist.

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » În 2 săptămâni vom atinge vârful unei boli periculoase pentru copii, cauzate de un nou virus. "80% dintre paturile din spitale sunt deja ocupate"