Antena Meniu Search
x

Un efect secundar al vaccinului anti-Covid poate fi interpretat greșit drept simptom de cancer. Ce spun medicii despre umflarea ganglionilor limfatici

Un efect secundar al vaccinului împotriva Covid-19, umflarea ganglionilor limfatici, poate fi interpretat greșit drept semn al unui posibil cancer, relatează New York Times.

de Georgiana Dulgheru

la 03.03.2021, 16:57

Un efect secundar al vaccinului anti-Covid interpretat în mod greșit drept semn de cancer
Ganglioni la un pacient, după vaccin anti Covid - NYT

Umflarea ganglionilor limfatici sub brațe și în zona gâtului a devenit un efect secundar recunoscut la testele vaccinurilor împotriva Covid-19 de la Moderna și Pfizer-BioNTech. 

Experții atrag atenția că vaccinurile anti-Covid pot avea ca efect secundar mărirea ganglionilor limfatici sub brațe și la nivelul gâtului, care poate fi interpretat în mod greșit ca semn pentru un posibil cancer, scrie New York Times

Pe măsură ce crește numărul vaccinaților în Statele Unite, doctorii văd din ce în ce mai multe cazuri de umflare a ganglionilor limfatici. Jurnalele medicale au început să publice articole pentru a-i liniști și ajuta pe pacienți să evite chinul unei testări pentru un efect inofensiv care dispare în câteva săptămâni. 

Umflarea este o reacție normală a sistemului imunitar la vaccin și se produce de obicei la brațul unde a fost administrat vaccinul, inclusiv în cazul vaccinurilor pentru gripă și HPV. Pacienții pot sau nu să o observe. Dar pe mamografii, umflăturile apar ca pete albe care pot indica răspândirea unui cancer mamar sau unui alt tip de cancer. 

”Sunt dornică în mod special să le transmit asta pacienților aflați sub supraveghere după ce au urmat tratament de succes pentru cancer” a spus Dr. Constance D. Lehman de la Spitalul General din Massachusetts. ”Nu-mi imaginez neliniștea când auzi după o mamografie: Am găsit un nodul care e mare. Nu credem că e cancer, dar nu putem spune exact. Sau mai rău: Credem că poate fi cancer.” a continuat aceasta.

Umflarea ganglionilor - un efect secundar recunoscut la testele vaccinurilor Moderna și Pfizer-BioNTech

Umflarea ganglionilor este un efect secundar recunoscut la testele vaccinurilor Moderna și Pfizer-BioNTech. La studiul Moderna, 11.6% din pacienți au anunțat noduli umflați după prima doză și 16% după a doua doză. La Pfizer-BioNTech, incidența a fost mai scăzută - 0,3% din pacienți au raportat efectul advers. Dar aceste numere reflectă doar ce au observat pacienții și doctorii lor. Radiologii spun că procentul real este probabil mai ridicat și că numărul cazurilor evidente la mamografii, tomografii computerizate și imagistică prin rezonanță magnetică poate să crească în perioada următoare. 

Efectul nu a fost inclus în briefing-ul despre vaccinul Johnson & Johnson, autorizat recent de Food and Drug Administration (FDA) în SUA.

Centrele medicale sunt sfătuite să întrebe pacienții dacă au fost vaccinați și să înregistreze data la care a fost administrat serul.  Dr. Lehman le transmite pacienților că aceasta este o reacție normală, dar dacă ”umflătura nu dispare la peste 6 saptămâni de la vaccinare, trebuie anunțat medicul.” Un expert în radiologie recomandă amânarea mamografiilor de rutină programate în cele 6 săptămâni după administratea unei doze de vaccin. 

Cu toate acestea, experți de la Society of Breast Imaging au transmis că nu trebuie amânate investigațiile de imagistică medicală care nu sunt de rutină și dacă este nevoie de ele pentru a lupta cu o anumită boală sau dacă sunt și alte simptome de cancer. 

Pacienții bolnavi de cancer sunt sfătuiți să se vaccineze anti Covid pentru că se află într-o grupă cu risc ridicat de îmbolnăvire. Însă unele tratamente pentru cancer pot afecta modul în care organismul răspunde pe deplin la vaccin. În aceste cazuri, pacienții trebuie să discute cu medicii oncologi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Un efect secundar al vaccinului anti-Covid poate fi interpretat greșit drept simptom de cancer. Ce spun medicii despre umflarea ganglionilor limfatici