Antena Meniu Search
x

Video Unitățile de Primiri Urgențe au primit teste rapide de COVID, însă prea puține și prea târziu

După săptămâni întregi în care unităţile de primiri urgenţe au fost blocate de pacienţii care aşteptau rezultatele pentru teste PCR, în sfârşit au ajuns testele rapide. Oamenii blocau urgenţele chiar şi 30 de ore. Şi, dacă iniţial medicii se bucurau că testele rapide vor mai rezolva problema, le-a trecut repede. Testele sunt puţine şi se vor epuiza în doar câteva zile. Autorităţile dau asigurări că vor cumpăra trei milioane de teste. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 13.11.2020, 21:10

Vezi și
  • Unitățile de Primi Urgențe din toată România au primit teste rapide pentru COVID
  • 40.000 de teste au fost distribuite deja, iar Nelu Tătaru promite alte trei milioane
  • Adrian Marinescu, medic infecţionist: "Testele antigenice au o acurateţe de aproximativ 80%"

Ambulanţele intră una după alta în curţile spitalelor. În jur de 7.000 de pacienţi ajung zilnic în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe din ţară. Mulţi dintre ei, suspecţi de infecţia cu noul coronavirus. Iar din cauza aglomeraţiei, oamenii sunt puşi să aştepte ore în şir în condiţii improprii.

Fiica unei paciente: I s-au recoltat probe de sânge şi pentru testul COVID şi apoi a fost lăsată să aştepte în ambulanţă. De la ora 14 până la 19 a stat în acea ambulanţă. După a fost mutată într-un container, unde nu a venit absolut nimeni să o vadă. Urmează să fie dusă acasă pentru că nu se ocupă nimeni de ea până nu se află rezultatul testului, care vine în două zile.

În teorie, astfel de situaţii ar trebui să nu se mai repete. În UPU-rile din toată ţara au fost trimise teste rapide.

Testele rapide vor fi folosite doar pentru anumiţi pacienţi. De exemplu, cei care au simptome specifice unei infecţii respiratorii sau cei care sunt contacţi direcţi cu pacienţi aflaţi în izolare. Medicii le vor recolta pacienţilor probe şi pentru test PCR.

Florin Bica, medic Spitalul Bagdasar Arseni: Important este rezultatul care apare mult mai rapid, cred că undeva în 15 minute. Ajută urgentistul să se orienteze şi să degreveze locurile, să poată să trieze mai uşor şi mai rapid bolnavii. Durează testul RT PCR, 24, 30 şi ceva de ore.

Pacienţii cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi imediat izolaţi în zonele COVID. Cei cu rezultat negativ vor fi ţinuţi în zona tampon dacă au simptome care necesită spitalizare. Dacă nu au astfel de simptome, vor fi trimişi acasă unde vor rămâne până vor afla rezultatul testului PCR.

Toate datele pacienţilor testaţi vor fi trimise Direcţiilor de Sănătate Publică. În cazul în care rezultatul testului rapid iese pozitiv, DSP va emite decizia de izolare a bolnavului. Dacă ulterior, testul PCR este negativ, atunci această decizie va fi revocată 16,19  

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Testele antigenice au o acurateţe care e undeva în jur de 80, 80 şi ceva la sută. La testele PCR, teoretic, se apropie de 100%.

În jur de 40.000 de teste rapide au fost trimise în unităţile de primiri urgenţe. Prea puţine, se plâng medicii.

Diana Cimpoeșu, şefa UPU Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi: Am ajuns noaptea trecută la o proporţie de 50% dintre prezentările din urgență cu suspiciune de Covid 19, 50% alt tip de urgenţă. Testele ajunse la Iaşi sunt în număr de 900. Ele ajung pentru câteva zile.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Se vor mai achiziţiona încă trei milioane de teste, care vor fi în următoarea perioadă date către unităţile de primire pentru a decongestiona UPU-urile.

Recomandarea e să nu mergeţi în unităţile de primiri urgenţe să cereţi să fiţi testat. Testele sunt destinate doar pacienţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Unitățile de Primiri Urgențe au primit teste rapide de COVID, însă prea puține și prea târziu