Antena Meniu Search
x

Vaccinare antigripală în farmacii, din luna noiembrie. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să se protejeze împotriva gripei sezoniere

A început sezonul de vaccinare antigripală, iar de luna viitoare imunizarea se va face și în farmacii. La programul-pilot care va fi lansat în curând de Ministerul Sănătății vor putea participa doar farmaciile care se autorizează în acest sens.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 27.10.2022, 07:57

Vezi și

"Imunizarea se va face doar la solicitarea persoanelor adulte, iar în cazul copiilor, doar la solicitarea reprezentanților legali. Românii care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să știe că au nevoie de o recomandare medicală și trebuie să fi făcut un vaccin antigripal în ultimii ani. Farmaciștii care vor realiza vaccinarea vor fi persoane care au participat la un program post-universitar de vaccinare împotriva gripei sezoniere, iar farmaciile care participă la acest program-pilot vor avea afișat într-un loc vizibil orarul de vaccinare", transmite  Simona Vasiac, reporter Observator.

Farmaciștii anunță că se pregătesc de implemtarea programului de vaccinare

Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii. Iniţiativa va contribui la creşterea accesului populaţiei la vaccinare şi la consolidarea rolului farmacistului în comunitate şi în activitatea de prevenţie, notează Agerpres.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), virusul gripal afectează anual, la nivel mondial, între 5%-10% dintre adulţi şi între 20%-30% dintre copii. La nivel european, între 15.000 şi 70.000 de oamenii îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza complicaţiilor determinate de virusul gripal.

În România, datele oficiale arată că acoperirea vaccinală în sezonul gripal 2019-2022 a fost de 7,9%, mult sub nivelul din urmă cu peste 10 ani - respectiv de 51% în sezonul gripal 2007-2008. Această evoluţie negativă arată importanţa consolidării eforturilor generale ale societăţii româneşti de creştere a ratei de vaccinare împotriva gripei şi nevoia unei implicări susţinute a profesioniştilor din domeniul sănătăţii în activităţi de prevenţie prin vaccinare.

"Vaccinarea împotriva gripei în farmaciile comunitare va facilita accesul populaţiei la vaccinare, în contextul în care ţara noastră, la fel ca restul statelor europene, continuă să fie afectată în acest sezon gripal şi de pandemia de Covid-19. Procesul de vaccinare împotriva gripei va fi derulat în acord cu normele în vigoare, în farmacii autorizate în acest sens şi de către farmacişti cu competenţe dobândite pentru realizarea vaccinării. Companiile membre ADRFR se vor implica în susţinerea progamului pilot de vaccinare, urmând să fie implementaţi rapid toţi paşii necesari bunei derulări", a declarat Cătălina Pîntea, Preşedinte ADRFR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Vaccinare antigripală în farmacii, din luna noiembrie. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să se protejeze împotriva gripei sezoniere