Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiţă, despre incidenţa cazurilor de miocardită: "E mai frecventă după boală, decât după vaccinare". Persoanele tinere sunt în grupa de risc

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că incidenţa cazurior de miocardită este mai ridicată după boala Covid-19, decât după vaccinare.

de Redactia Observator

la 23.11.2021, 17:43

Valeriu Gheorghiţă, despre incidenţa cazurilor de miocardită: "E mai frecventă după boală, decât după vaccinare". Persoanele tinere sunt în grupa de risc
- gov.ro

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că această afecţiune este specifică persoanelor cu vârsta până în 30 de ani. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care autorităţile au anunţat când va începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. "Ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă, cu preponderenţă pe populaţia tânără, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate, de eficienţă, de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de această problemă particulară legată de riscul de miocardită. Miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este găsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte tipuri de vaccinuri şi care este în mod obişnuit cauzată de mai mulţi agenţi infecţioşi - virali, bacterieni, parazitari, fungi. Are o cauză multiplă, sunt multiple cauze care pot determina această inflamaţie a muşchiului cardiac, sunt cauze infecţioase sau neinfecţioase", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Frecvenţa este rară: raport de unu până la cinci cazuri raportate la 100.000 de doze administrate

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că frecvenţa cazurilor este rară, raportul fiind de unu până la cinci cazuri raportate la 100.000 de doze de vaccin administrate.

"În general, miocardita apare la această grupă de vârstă. (...) Este o inflamaţie a cordului care este specifică acestei grupe de vârstă tânără. Frecvenţa este rară, este raportată în momentul de faţă de unu până la cinci cazuri la 100.000 de doze administrate. Este foarte important să se facă o monitorizare corectă a persoanei care eventual se prezintă cu semne care ar putea să indice această suspiciune. Există o triază, un pachet de trei semne care să ridice suspiciune: în general este durerea în piept, palpitaţii, senzaţie de oboseală. În majoritatea cazurilor, tratamentul constând în repaos la pat şi supraveghere şi anumite tratamente în funcţie de recomandarea medicului cardiolog.

Miocardita după boală (...) este mult mai frecventă decât miocardita care a fost raportată după vaccinarea împotriva COVID-19. Şi evoluţia a fost uşor mai prelungită în contextul bolii. În mod deosebit apare la copil atunci când dezvoltă acel sindrom multisistemic, care poate să ducă la afectare cardiacă în cel puţin jumătate din cazuri, iar frecvenţa acestui sindrom la copil este între unu şi şase cazuri raportate la 10.000 de infecţii, indiferent că vorbim de infecţii asimptomatice sau vorbim de infecţii care au fost cunoscute anterior. Se instalează undeva între săptămâna doi şi săptămâna şase de la trecerea prin boală", a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiţă, despre incidenţa cazurilor de miocardită: "E mai frecventă după boală, decât după vaccinare". Persoanele tinere sunt în grupa de risc