Antena Meniu Search
x

Vaccinările la rapel sunt mai multe ca cele cu prima doză. Alexandru Rafila: "Haideţi să nu ne întoarcem la restricţii"

Alexandru Rafila atrage atenţia asupra faptului că numărul persoanelor care se vaccinează în această perioadă cu prima doză de ser anti-COVID este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel, ceea ce înseamnă o încetinire a ritmului vaccinărilor şi automat revenirea la restricţii.

de Redactia Observator

la 16.05.2021, 12:28

Alexandru Rafila atrage atenţia că vaccinările la rapel sunt mai multe ca cele cu prima doză - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

Scade ritmul vaccinării, se întorc restricţiile

Alexandru Rafila: "Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”.

Medicul consideră că ar fi o greşeală ca vaccinarea să fie înlocuită de utilizarea testelor antigen rapide.

Alexandru Rafila: "Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară"

În ceea ce priveşte efectele care ar putea apărea în urma ridicării unor restricţii la nivel naţional, Rafila a afirmat că există riscul ca unii să considere că riscul de îmbolnăvire a trecut şi că nu mai e cazul să se vaccineze, el arătând că „sustenabilitatea ridicării restricţiilor este condiţionată de succesul campaniei de vaccinare”. Rafila a atras atenţia şi asupra faptului că definirea spaţiilor aglomerate este „relativă” şi că e nevoie de „educarea populaţiei, el arătând că un spaţiu aglomerat este un loc în care nu se poate menţine distanţa de un metru şi jumătate între două persoane.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Vaccinările la rapel sunt mai multe ca cele cu prima doză. Alexandru Rafila: "Haideţi să nu ne întoarcem la restricţii"