Antena Meniu Search
x

Video Vaccinul antigripal, dat dispărut din farmacii în plină pandemie de coronavirus

Până să ne gândim la vaccinul anti-COVID, ne facem griji pentru antigripal. În nicio farmacie din ţară nu se găseşte nici măcar o doză. Oamenii s-au înscris pe liste de aşteptare însă nimeni nu le poate spune dacă se vor imuniza la timp. Serul cumpărat de stat a ajuns deocamdată la medici.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 26.11.2020, 23:03

Vezi și
  • În 2020 s-au vândut aproape 200.000 doze de vaccin antigripal
  • Un milion de doze urmează să ajungă în cabinetele medicilor de familie

Bolnavii sunt disperaţi. Deşi ar trebui să stea în case, în siguranţă, umblă din farmacie în farmacie în căutarea vaccinului antigripal. Nici măcar cei care ar trebui să-l primească de la stat, nu-l au. Ba, mai mult, nu-l găsesc nici în farmacii.

"Eu am făcut transplant renal acum 11 ani. Pentru mine este foarte necesar. Eu l-am căutat ca să îl cumpăr eu CUT 03.20 Nu avem, nu mai avem - acesta este răspunsul care mi s-a dat la toate farmaciile la care am fost eu", spune un pacient.

"Noi avem liste de aşteptare cu pacienţi şi îi sunăm pe fiecare în parte în momentul în care primim", explică un farmacist.

Cererea e de patru ori mai mare decât estimările, spun autorităţile

Anul acesta s-au vândut aproape 200.000 doze de vaccin cu virusul inactivat, faţă de 150.000, anul trecut. Cea mai mare creştere, în schimb, a fost la vaccinul cu virusul viu atenuat, este cel cu administrare nazală şi este, în special, dedicat copiilor. O creştere de 1.600%. S-au vândut anul acesta 30.000 doze, faţă de 1.600 anul trecut.

Mirela Zamfirescu, farmacist: Au intrat 189.000 de doze, la nivel naţional. Sunt cam 8.000 la nivel de ţară. Ţinând cont că au intrat la distribuitori, probabil undeva la mijlocul săptămânii viitoare vor intra în farmacii dar, repet, sunt foarte puţine doze.

la un calcul simplu asta înseamnă 24 de doze pentru fiecare farmacie. Nici cele trei milioane de doze achiziţionate de stat nu sunt suficiente, chiar dacă s-a cumpărat o cantitate dublă faţă de anul trecut. Până acum doar 650.000 de români au fost vaccinaţi de stat.

Andrea Neculau, DSP Braşov: S-au primit deja patru tranşe de vaccin antigripal. E clar că sunt insuficiente. Este frustrant că vin cu ţârăita.

Românii care vor să cumpere vaccinul antigripal mai au de așteptat

Un milion de doze urmează să ajungă săptămâna aceasta în cabinetele medicilor de familie. Iar în decembrie, alte 600.000. Cu acestea vor fi imunizaţi bolnavii şi pacienţii de pe liste. Până acum, vaccinul a fost repartizat personalului medical. Cât despre farmacii, nimeni nu poate spune când şi dacă vor mai ajunge doze.

Alina Culcea, președinte ARPIM: Vaccinul antigripal începe ca pregătire pentru producţie cu mult timp înainte, cu 12 - 13 luni înainte de punerea lui efectiv pe piaţă. În acel moment, nimeni nu ştia că o să ne aştepte o pandemie. Companiile au crescut producţia cu 30 - 50%.

"În momentul în care cineva are, în acelaşi timp, două infecţii virale, adică face şi covid19 şi gripă, mai ales dacă e o persoană în vârstă şi mai are şi alte afecţiuni cronice, există un risc real şi este mare, de a face o formă complicată", explica infecționistul Adrian Marinescu, luna trecută.

În octombrie, a fost raportat primul şi singurul caz de gripă din acest an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Vaccinul antigripal, dat dispărut din farmacii în plină pandemie de coronavirus