Antena Meniu Search
x

"Valul patru a început". Medicul Adrian Streinu Cercel, avertisment cu privire la tulpina Delta prezentă în România

Valul patru al pandemiei de coronavirus, despre care ministrul Sănătăţii spunea că ar fi al nevaccinaţilor, a început deja în România, conform medicului Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 23.07.2021, 12:01

Medicul Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului de boli infecţioase Matei Balş
Medicul Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului de boli infecţioase Matei Balş - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza ieri că țara noastră se îndreaptă spre ratarea tuturor țintelor privind acoperirea vaccinală și că valul patru al pandemiei "în mod evident, nu ne va ocoli". Medicul Adrian Streinu Cercel spune însă că acesta deja a început pe teritoriul României, iar singurele soluţii împotriva lui sunt masca şi vaccinul.

Valul patru a început. El se va amplifica și undeva foarte probabil, sfârșit de august sau foarte aproape în septembrie vom fi pe culmile acestui val. Lumea trebuie să înțeleagă că această pandemie nu s-a terminat că această formă de Delta există pe teritoriul României, că am înregistrat mai multe focare cu Delta pe teritoriul României și să se uite foarte bine la cifrele care sunt arătate. De exemplu, în ultimele trei zile Bucureștiul este pe o pantă ușor ascendentă", a declarat Streinu Cercel, la B1tv.

Fostul manager de la Balş spune că masca și vaccinarea rămân în continuare cele mai bune soluții pentru stoparea pandemiei. "Lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte în continuare mască, că trebuie să se spele în continuare pe mâini, că nu trebuie să se frece la nas când se plimbă pe stradă, că trebuie să se vaccineze, că bine ar fi să se vaccineze. Vaccinul și cu masca sunt singurele ingrediente care ne pot scăpa mai repede de aceste valuri pandemice”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel.

Alexandru Rafila, despre valul patru al pandemiei

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că țara noastră se îndreaptă spre ratarea tuturor țintelor privind acoperirea vaccinală și aduce în discuție valul patru al pandemiei, care ar putea genera cazuri grave de COVID-19 și implicit noi decese.

Alexandru Rafila a atras atenția, la RFI, că obiectivele din campania de vaccinare anti-Covid vor fi ratate în acest an, în România: ”În mod evident, ne îndreptăm, cel puțin în cursul acestui an, spre ratarea tuturor țintelor legate de acoperirea vaccinală, pentru că toată lumea spera să vaccinăm 10 milioane de persoane, măcar la începutul toamnei, dacă era să fim rezonabili. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă, iar lumea, în mod evident, fie nu a fost convinsă, fie a fost demobilizată să se vaccineze, prin anumite tipuri de mesaje care au fost transmise în această perioadă, în care situația din România a fost prezentată ca un mare succes, în condițiile în care în mod evident discutăm de penultimul loc din UE ca și număr de doze administrat la 100 de locuitori. Deci este clar că este un insucces și acest insucces a fost generat și de diverse declarații care au făcut referire la numărul de cazuri, care era singurul element important, nu și la acoperirea vaccinală”.

Cine va fi afectat de valul patru al pandemiei

Valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor, susţine ministrul Sănătăţii. Ioana Mihăilă a explicat că cei vaccinaţi au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu COVID-19. Despre restricţii, ministrul spune că în acest moment nu se discută, deoarece incidenţa cazurilor este scăzută.

Ioana Mihăilă susţine că persoanele vaccinate nu au risc să dezvolte cazuri severe. "Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că așa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tuplina Delta. Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați", a declarat Ioana Mihăilă la Digi 24.

Ministrul spune că ne putem aştepta ca şi în România tulpina Delta să devină dominantă.

"Oamenii de ştiinţă spun că la sfârşitul lunii august, tulpina Delta va deveni dominantă în Europa, ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte ţări – o creştere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aştepta ca acest lucru să se întâmple şi în România", a afirmat Ioana Mihăilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » "Valul patru a început". Medicul Adrian Streinu Cercel, avertisment cu privire la tulpina Delta prezentă în România