Avertismentul ministrului Sănătății: "Valul 4 va fi al nevaccinaţilor. Ei vor fi principalii afectați"
Valul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaţilor, susţine ministrul Sănătăţii. Ioana Mihăilă a explicat că cei vaccinaţi au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu COVID-19. Despre restricţii, ministrul spune că în acest moment nu se discută, deoarece incidenţa cazurilor este scăzută.
Ioana Mihăilă susţine că persoanele vaccinate nu au risc să dezvolte cazuri severe. "Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că așa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tuplina Delta. Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați", a declarat Ioana Mihăilă la Digi 24.
Ministrul spune că ne putem aştepta ca şi în România tulpina Delta să devină dominantă.
"Oamenii de ştiinţă spun că la sfârşitul lunii august, tulpina Delta va deveni dominantă în Europa, ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi în România. Din ce vedem că s-a întâmplat în alte ţări – o creştere marcată a numărului de cazuri, majoritatea cu tulpina Delta – ne putem aştepta ca acest lucru să se întâmple şi în România", a afirmat Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă: Nu intră în discuție restricțiile
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 18 iulie 2021. 8.063 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
- Malta include România în zona roșie și cere dovada vaccinării la intrarea în țară
- Marea Britanie a raportat peste 50.000 de infectări cu Covid-19 pentru prima oară de la mijlocul lunii ianuarie
Despre impunerea unor eventuale restricţii, ministrul Sănătăţii a declarat că acestea "vor viza în primul rând persoanele nevaccinate".
"Cred că restricțiile vor viza în primul rând persoanele nevaccinate, dacă ar fi doar să emit o părere, cred că ar trebui să resticționăm acele evenimente care se desfășoară în spații închise cu un număr mare de participanți, dacă aceștia nu sunt vaccinați. Este doar o ipoteză de lucru, nu ceva care este pe masa guvernului. Nu este o propunere, pentru că în acest moment cifrele referitoare la incidență sunt bune, așa că în acest moment nu discutăm de restricții", a mai spus Ioana Mihăiă.
Comisarul european pentru sănătate, despre varianta Delta: "Până la sfârşitul lunii august va deveni dominantă"
Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides a declarat, vineri la Petreşti, în judeţul Dâmboviţa, că varianta Delta a coronavirusului este deja dominantă în unele state membre ale UE şi, potrivit Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor va deveni dominantă, până la sfârşitul lunii august. Ea a adăugat că e nevoie de mai multe eforturi în perioada imediat următoare în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, notează news.ro.
"Numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus a crescut în ultimele două săptămâni, odată cu apariţia variantei Delta. În unele state membre este deja dominantă şi conform Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor până la sfârşitul lunii august va deveni dominantă în general. Este o variantă de virus mai contagioasă şi singurul nostru scut de protecţie este vaccinul. Avem nevoie să ne vaccinăm cu ambele doze sau cu singura doză de la Johnson&Johnson. De aceea, vă adresez un mesaj şi o rugăminte simplă: ne aflăm aici pentru a vă arăta sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare care se desfăşoară în ţara dumneavoastră", a afirmat Stella Kyriakides, vineri la Petreşti, judeţul Dâmboviţa, după ce a vizitat centrul mobil de vaccinare împotriva COVID din incinta căminului cultural din localitate.
Aceasta a subliniat că e necesar să crească şi rata de vaccinare în România. "Suntem conştienţi şi vedem eforturile pe care le faceţi, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetăţenilor români. Nu trebuie să ne complacem în situaţia în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situaţie fragilă şi periculoasă în acelaşi timp. Aşadar, îi îndemn pe români să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi să se vaccineze", a mai spus Stella Kyriakides.
Varianta Delta, care este semnificativ mai contagioasă decât varianta originală a COVID-19, a fost detectată în aproximativ 100 de țări la nivel global și este acum varianta dominantă la nivel mondial,.
Tulpina Delta, dominantă în ţările care au legături cu India
Tulpina Delta a noului coronavirus a devenit dominantă în special în ţările care au legături strânse cu India. Vorbim aici despre ţări din zona Commonwealth, precum Australia şi Marea Britanie, dar şi despre ţări care au multe legături indirecte cu India, precum Brazilia, sau ţări mai slab dezvoltate unde, de asemenea, rata de vaccinare împotriva coronavirusului este mică.
Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că această tulpina[ poate sta la baza valului patru al pandemiei de coronavirus care ar urma să lovească în toamna acestui an. Asta însă şi pentru că rata de vaccinare împotriva Covid-19 este una încă mică la nivel global, iar testele efectuate au arătat că anticorpii dezvoltaţi în mod natural, prin trecere prin boală, nu asigură o imunitate deosebită şi vizavi de tulpina Delta a noului coronavirus.
Valeriu Gheorghiţă, şeful campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 din România, a precizat că tulpina Delta este extrem de contagioasă, o persoană infectată putând să infecteze alte şase sau chiar şapte persoane într-o perioadă extrem de scurtă de timp.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰