Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Crăciun fără carne de porc autohtonă. 140 de mii de animale vor fi ucise într-o singură fermă, la Brăila

De Crăciun, românii nu vor avea pe mese carne de porc autohtonă! Este avertismentul dat de autorităţile din Agricultură, în ziua în care a început cea mai mare sacrificare de la izbucnirea pestei porcine. 140 de mii de animale vor fi ucise într-o singură fermă.

de Redactia Observator

la 29.08.2018 , 10:40

De Crăciun, românii nu vor avea pe mese carne de porc autohtonă! Este avertismentul dat de autorităţile din Agricultură, în ziua în care a început cea mai mare sacrificare de la izbucnirea pestei porcine. 140 de mii de animale vor fi ucise într-o singură fermă. Cea mai mare din ţară. Sunt pierderi de milioane de euro numai acolo. Un efort uriaş pe umerii statului, care trebuie să găsească bani pentru despăgubiri. Deocamdată, sumele nu există, recunoaşte ministrul Agriculturii. 

În spatele gardurilor înalte, în cea mai mare fermă a ţării, a început masacrarea tuturor celor 140 de mii de porci, după ce analizele au confirmat prezenţa pestei porcine. O boală care a ucis deja alte 120 de mii de animale, care a pus sub carantin ferme din 10 judeţe şi care ar putea lăsa România fără porc românesc pe mesele de Crăciun. O spun chiar autorităţile.

Repopularea fermelor româneşti va fi un proces de durată. Potrivit legii, fermele afectate trebuie să stea în carantină 30 de zile după ce locul a fost dezinfectat. Pentru alte 40 de zile, porci santinelă introduşi în fermă sunt monitorizaţi pentru a vedea dacă epidemia reapare. Abia apoi se poate obţine avizul de funcţionare.

Vezi și

Pentru toate acestea, fermierii depind însă de despăgubirile promise de stat.

În faţa dezastrului, experţi din industrie propun o soluţie extremă: interzicerea creşterii porcilor în gospodării. Un lucru care a ieşit la iveală şi după ce mai mulţi porci morţi au fost văzuţi plutind pe Dunăre. Dacă iniţial autorităţile dădeau asigurări că aceste leşuri nu sunt periculoase, acum Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară recunoaşte că virusul poate fi răspândit şi în acest mod.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Crăciun fără carne de porc autohtonă. 140 de mii de animale vor fi ucise într-o singură fermă, la Brăila