Antena Meniu Search
x

Adrian a murit la 11 ani de tetanos. Mama nu le-a spus medicilor, la Suceava, că băiatul a călcat într-un cui

Adrian a murit la 11 ani de tetanos. Mama nu le-a spus medicilor, la Suceava, că băiatul a călcat într-un cui şi copilul n-a mai putut fi salvat.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 10.09.2019, 20:07

Adrian a murit la 11 ani
Adrian a murit la 11 ani de tetanos. Mama nu le-a spus medicilor, la Suceava, că băiatul a călcat într-un cui - Ziar de Suceava

Adrian a murit la 11 ani de tetanos. Mama nu le-a spus medicilor, la Suceava, că băiatul a călcat într-un cui şi copilul n-a mai putut fi salvat.

Dramă într-o familie din Suceava, fiul de 11 ani al acesteia murind la sfârşitul lunii august, de tetanos. Adrian Constantin Nimițan, din comuna Ciprian Porumbescu, s-a înţepat într-un cui, la mijlocul lunii august, dar rana părea superficială şi nu a fost dus la medic.

Duminică, 25 august 2019, în timp ce se juca cu alți copii, Adi a fost împins de unul dintre ei și a căzut, lovindu-se la spate, scrie Ziar de Suceava. A doua zi, băiatul i-a spus mamei sale că nu se simte foarte bine, astfel că cei doi au mers la Spitalul Județean Suceava. Adi a fost supus unor investigații medicale la UPU Suceava, iar ulterior a fost lăsat să plece acasă, deoarece medicii au considerat că nu are nimic grav.

"Am fost cu băiatul la spital, i-au făcut analize și au zis că nu are nimic. Mi-au dat o rețetă și ne-au trimis acasă.", ne-a povestit Elena Nimițan, mama minorului mort din cauza tetanosului.

Pe acelaşi subiect

Reprezentanții Spitalului Județean Suceava susțin că mama copilului nu le-ar fi spus medicilor că fiul ei s-a înțepat în talpă cu un cui. "Mama nu a declarat niciodată, nici nu a știut de înțepătura pacientului din talpă. El a fost internat pentru contuzie coloană lombară și contuzie cervicală.", a spus directorul medical Mircea Macovei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.

Marți, 26 august, starea de sănătate a băiatului s-a agravat, iar mama sa a sunat la 112 și a solicitat intervenția unei ambulanțe. Copilul a fost preluat de ambulanță și dus din nou la Spitalul Județean Suceava, unde a fost internat în jurul orei 10.30. "Băiatul a fost internat marți, iar vaccinul a ajuns miercuri. A fost vaccinat, însă starea sa de sănătate nu s-a ameliorat, ci din contră s-a înrăutățit. Am țipat și am cerut ajutorul medicilor, însă am fost dată afară din spital, spunându-mi-se că nu se mai poate face nimic pentru el.", ne-a mai povestit Elena Nimițan.

Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, Mircea Macovei, consideră că în acest caz nu se poate vorbi despre o neglijență din partea medicilor: "Tetanosul în secolul XXI este o boală letală. Pacientul nu a fost vaccinat. În momentul în care a ajuns în spital, în 10 ore, noi am avut acel vaccin. A fost vaccinat în spital. Înțepătura din talpă era veche de 10 zile. Înțepătura era veche, nu a fost declarată niciodată, el a venit pentru altceva. Avea probleme respiratorii. El trebuia să fie vaccinat antitetanos la momentul înțepăturii sau cel târziu în 24 de ore. Evenimentul este nefericit, Doamne ferește, e o tragedie, un copil să moară la 11 ani este dezastrul de pe lume. Trebuie să conștientizăm, dacă ne tăiem mergem la spital sau la medicul de familie. Eu consider că nu a fost vorba despre o neglijență a medicilor.", a explicat directorul medical Mircea Macovei.

Din nefericire, sfârșitul lui Adi a venit în cursul zilei de vineri, 30 august 2019, când medicii au constatat decesul său.

Ce e tetanosul, afecţiunea de care a murit Adrian

Tetanosul, cunoscut și sub numele de trismus, este o infecție caracterizată prin spasme musculare. În cel mai comun tip, spasmele încep la nivelul maxilarului și apoi se răspândesc în restul corpului. Aceste spasme durează câteva minute de fiecare dată și apar frecvent, timp de trei și până la patru săptămâni. Spasmele pot fi atât de severe încât pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febră, durere de cap, probleme la înghițire, hipertensiune arterială și ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, între trei și douăzeci de zile după infectare. Recuperarea poate dura luni de zile. Aproximativ 10% din cei infectați mor.

Tetanosul este cauzat de o infecție cu bacteria Clostridium tetani. În general, bacteriile intră printr-o rupere a pielii, cum ar fi o tăietură sau o plagă cauzată de un obiect contaminat. Bacteriile sunt întâlnite, de obicei, în sol, praf și bălegar. Bacteriile produc toxine care infectează contracțiile musculare, rezultând în simptomele tipice. Diagnosticul este bazat pe semnele și simptomele care apar. Boala nu se răspândește de la om la om.

Infecția poate fi prevenită printr-o imunizare adecvată cu vaccinul antitetanos. La acele persoane cu răni semnificative și mai puțin de trei doze de vaccin, se recomandă atât imunizarea, cât și administrarea globulinei imune tetanice. La acele persoane pentru care globulina imună tetanică nu este disponibilă, se folosește imunoglobulina tetanică (IGIV). Rana ar trebui curățată, iar orice țesut mort îndepărtat. Miorelaxantele pot fi folosite pentru a controla spasmele. Ventilația mecanică poate fi necesară dacă respirația unei persoane este afectată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Adrian a murit la 11 ani de tetanos. Mama nu le-a spus medicilor, la Suceava, că băiatul a călcat într-un cui