Antena Meniu Search
x

Pesticidele gasite in fructele si legumele otravite pot cauza infertilitate si cancer

10 tone pere si ardei capia otravite cu pesticide. Este alerta in toate pietele din Romania. Marfa a venit din Turcia si o parte a fost deja vanduta si, atentie, consumata. Fructele si legumele contaminate sunt atat de toxice, incat consumul lor, spun medicii, poate provoca boli foarte grave, precum cancerul.

Vezi și

Sute de kilograme de pere si de ardei toxici din Turcia ar fi ajuns asa in sacosele romanilor. Din acest depozit. Lotul toxic a cantarit peste 10 tone. Iar o buna parte din el s-a imprastiat pe piata inca de luna trecuta.

Cum? E simplu: din neglijenta! Marfa s-a pus in vanzare fara sa aiba analizele facute. Iar cand au venit totusi rezultatele. s-au descoperit trei substante cancerigene. La un nivel de peste 9 ori mai mare decat limita admisa.

 “Daca vorbim la pere, in care s-a descoperit carbendazim si benomil, acestea sunt doua fungicide care pot fi legate de infertilitate. Formetanatul din ardei este un insecticid si un acaricid care poate sa aiba efecte calcinogenice, deci de promovare a cancerului, a tumorilor maligne”, spune Luiza Parvu, nutritionist.

Autoritatile au confiscat marfa ramasa. Insa, o parte ajunsese deja in farfuriile consumatorilor din Bucuresti, Prahova si Braila. Cata, e greu de spus. Nici responsabilii cu siguranta alimentelor nu par sa stie. Initial, cei de la ANSVSA anuntau ca au pierdut urma a doua tone de ardei contaminati.

 “Au fost cinci tone intr-un camion, la pere. La ardei au fost vreo sapte tone din care s-au recuperat aproximativ cinci tone care au fost la fel distruse”, spunea Sorin Mitrea, presedinte ANSVSA ieri, la ora 17.00.

In mai putin de 24 de ore, declaratia responsabilului pentru Siguranta Alimentelor s-a schimbat. S-au gasit ardeii, dar s-au pierdut perele. “365 kilograme au fost vandute la diverse firme si persoane fizice”, a spus Mitrea astazi, la ora 14.00.

Cert este ca autoritatile au facut descoperirea in urma cu o luna. Iar de atunci, nimeni n-a anuntat si consumatorii. Desi, medicii spun ca, pe termen lung, consumul de de fructe sau legume cu pesticide poate afecta grav sanatatea. In plus, nu este prima data cand turcii ne vand fructe si legume otravite. 120 de tone de grapefruit din Turcia au fost oprite de la vanzare in luna noiembrie dupa ce in ele s-a depistat o cantitate uriasa de pesticide. De atunci, teoretic, e obligatorie analiza fiecarui transport.

 “Ea (n.r. – marfa) trebuia controlata la vama si nu trebuia sa plece din vama, pana nu existau toate probele. Este clar ca reprezentanti al ANSVSA nu si-au facut datoria cum trebuie. Fie au tratat cu superficialitate fie datorita momelii cu bani”, este de parere Dragos Frumosu, presedinte FSIA.

Piata de legume si fructe din Romania a fost cucerita de importuri controlate de turci. Si legal si ilegal. Astfel incat este greu de estimat ce cantitate de fructe si legume toxice ajunge pe mesele romanilor de pe piata neagra.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pesticidele gasite in fructele si legumele otravite pot cauza infertilitate si cancer