Antena Meniu Search
x

Dezastru ecologic pe râul Mureş. O tonă de ulei, scursă din transformatoarele termocentralei de la Iernut, a ajuns în apă

O tonă de ulei, scursă din transformatoarele termocentralei de la Iernut, a ajuns în râul Mureş, după a manevră greşită.

Vezi și

E alertă de grad zero pe râul Mureş, după ce o manevră greşită a provocat un adevărat dezastru. O tonă de ulei, scursă din transformatoarele termocentralei de la Iernut, a ajuns în apă. Acum, autorităţile din două judeţe se luptă să reducă efectele, cu ajutorul barajelor absorbante. Au avertizat chiar şi populaţia să nu folosească apa nici măcar pentru animale.

De 24 de ore, autorităţile din judeţele Mureş şi Alba sunt în alertă. Punctul critic este la Iernut, locul în care o tonă de ulei industrial din transformatorul termocentralei s-a scurs în apele Mureşului. 

Angela Bircea, director tehnic al Termocentralei Iernut: "Au fost scapari de ulei pe evacuarea numarul 2, care este in spatele nostru. Aceasta scapare se datoreaza faptului ca instalatiile noastre sunt din anul 1963."

Lucian Goga, prefectul Mureş: "Este regretabil faptul că unitatea, termocentrala respectivă a creat această poluare, motiv pentru care va plăti cu siguranţă."

Reprezentanţii centralei nu au observat imediat dezastrul. Un pescar a fost cel care a dat alarma. Imediat, comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit şi au fost luate primele măsuri. Pompierii şi cei de la Apele Române au intervenit cu baraje, pentru a limita daunele.

Călin Handrea, şeful ISU Mureş: "Exista material absorbant chiar la iesire. Am reusit sa blocam iesirea, dar mai trebuie sa facem o curatare."

Debitul mare al râului Mureş îngreunează operaţiunile. Pentru că viteza apei este mare, pata se deplasează, estimează specialiştii, cu 5 kilometri pe oră. De aceea au fost alertate şi autorităţile din Alba. 

In asteptarea petei de ulei, inca de aseara, cei de la ISU au montat un baraj absorbant de pe un mal pe altul al Raului Mureş.

Prefectul Judeţului Alba, Dănuţ Hălălai: "Viitura deja lucreaza si vine spre noi destul de mult. Pata a fost destul de mare, la un moment dat era dispersata pe mai multi kilometri."

Un alt baraj va fi instalat la câţiva kilometri în aval. Deocamdată, autorităţile spun că poluarea nu a omorât peştii din apă. Însă, până la remedierea situaţiei, oamenii sunt sfătuiţi să nu-şi adape animalele sau să folosească apă din râul Mureş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Dezastru ecologic pe râul Mureş. O tonă de ulei, scursă din transformatoarele termocentralei de la Iernut, a ajuns în apă