Antena Meniu Search
x

Majorarea alocațiilor pentru copii, în 2019, respinsă de Senatul României

Senatul a decis să respingă proiectul de lege pentru alocații 2019. Astfel, alocațiile pentru copii rămân la aceeași valoare ca în anul 2015, atunci când cuantumul a fost stabilit la 84 de lei pe lună per copil.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 09.02.2019, 10:13

Senatul a decis să respingă proiectul de lege pentru alocații 2019. Astfel, alocațiile pentru copii rămân la aceeași valoare ca în anul 2015, atunci când cuantumul a fost stabilit la 84 de lei pe lună per copil.

Propunerea legislativă care prevedea majorarea alocației de stat pentru copii prevedea ca alocație să se majoreze anual cu 100% dn rata medie anuală a inflației.

Cu toate că Guvernul a anunțat încă din 2017 că alocațiile pentru copii se vor majora, acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar alocațiile au rămas la același nivel.

În prezent, copiii sub 2 ani primesc o alocație de 200 de lei pe lună, în timp ce copiii între 2 și 18 ani primesc numai 84 de lei pe lună.

Pe acelaşi subiect

Prin comparație, un copil din Germania primește o alocație de 204 euro pe lună, în timp ce un copil din România primește doar... 17 euro.

Majorare respinsă în Senat pentru alocații în 2019

Prețurile cresc, alocațiile copiilor stagnează

Deși cuantumului pentru alocații 2019 ar fi trebuit să se majoreze, încă din 2017, în funcție de rata medie a inflației, alocațiile de stat pentru copii au rămas la fel ca în 2015, atunci când au fost modificate ultima dată.

"În anul 2015, alocația pentru copii a fost stabilită în cuantum de 84 de lei pe lună per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio formă pentru a ajuta în vreun fel valoarea alocației, indiferent de evoluția prețurilor și a inflației.

Se poate remarca ușor că ajutorul bănesc pe care îl primesc copiii și tinerii din România s-a diminuat în ultimii doi ani din cauza inflației, care a atins și cifra de 5,2% în anul 2018. Creșterea continuă a prețurilor la majoritatea produselor se reflectă în cheltuielile zilnice ale tuturor.

În același timp, România înregistreaza anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege pentru majorarea alocațiilor.

Cu toate acestea, Senatul a respins propunerea legislativă, urmând ca aceasta să fie supusă votului în Camera Deputaților. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Majorarea alocațiilor pentru copii, în 2019, respinsă de Senatul României