Antena Meniu Search
x

Apar modificări în Codul Muncii. Ce trebuie să ştie angajaţii şi angajatorii

Contractul individual de muncă al salariatului va putea fi suspendat, începând cu 12 august, într-o nouă situaţie, aşa cum reiese dintr-un act normativ apărut în Monitorul Oficial.

Contractul individual de muncă al salariatului va putea fi suspendat, începând cu 12 august, într-o nouă situaţie, aşa cum reiese dintr-un act normativ apărut în Monitorul Oficial.

Noua situaţie în care va fi posibilă suspendarea contractului individual de muncă este prevăzută în Legea nr. 57/2016, care va aduce modificări, la data de 12 august, mai multor acte normative, printre care se numără şi Codul muncii, scrie avocatnet.ro.

Mai exact, contractul de muncă va putea fi suspendat, din iniţiativa salariatului, la intrarea în concediul de acomodare. Acest nou tip de concediu va fi destinat angajaţilor care vor să adopte copii şi va avea o durată maximă de un an.

În prezent, Codul muncii prevede că suspendarea contractului din iniţiativa salariatuluise poate face în următoarele situaţii:

  • la intrarea în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani;
  • la intrarea în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la şapte ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
  • la intrarea în concediul paternal;
  • la intrarea în concediul pentru formare profesională;
  • în cazul exercitării unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
  • pe durata participării la grevă.

Astfel, din data de 12 august, lista va include şi intrarea în concediul de acomodare pentru adoptarea unui copil.

Potrivit Codului muncii, suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau la iniţiativa uneia dintre părţi.

“Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator. Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor (…), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne”, scrie în actul normativ.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Apar modificări în Codul Muncii. Ce trebuie să ştie angajaţii şi angajatorii