Video Aproximativ 25.000 de varietăți de semințe, păstrate la Banca de Resurse Genetice Vegetale, din Suceava: "E un tezaur pe care nu îl mai găsim în altă parte"
La Suceava există un adevărat tezaur, păstrat la Banca de Resurse Genetice Vegetale. Aproximativ 25 mii de varietăți de semințe, din peste 400 de specii de plante, sunt îngrijite în depozitele instituției. Au fost obţinute de-a lungul anilor din recolte locale şi nu numai. Sunt şi seminţe vechi de 60 de ani.
Sunt soiuri păstrate şi îngrijite cu sfinţenie. Aici se colectează materialul genetic, se multiplică şi se regenerează pentru ca viitoarele generaţii să poată semăna culturi sută la sută româneşti.
Tezaur unic în România
Silvia Străjeru - director banca de gene Suceava: E un tezaur pe care nu îl mai găsim în altă parte, care e format din seminţe cu însuşiri importante. Ele sunt folosite şi în prezent, dar avem o colecţie pe care o păstram la minus 20 de grade, în condiţii speciale, se numeşte Colecţia Stragetică a României.
Seminţe de roşii, ardei, fasole, mazăre sau cereale, sunt doar câteva dintre comorile păstrate în banca de gene de la Suceava.
- Cuplu îmbogăţit peste noapte, după ce a găsit sub podeaua din bucătărie un adevărat tezaur. Britanicii...
- Mărioara, o ciobăniţă din Gorj, a primit titlul de "Tezaur Uman Viu". Reţetele delicioase care au făcut-o...
- Românii pot cumpăra de azi în titluri de stat Tezaur, cu dobândă de 8,25% pe an. Cât au investit românii în...
Batâr Rusu - biolog: Toţi cei care doresc să solicite material genetic de la noi o pot face pot solicita în mod gratuit doar cinci varietăţi. Primim solicitări an de an.
Instituţia nu doar păstrează seminţe, ci le şi foloseşte pentru cercetare. Are la dispoziţie două solarii şi un câmp experimental de 1,4 hectare.
Daniela Murariu, secretar științific al băncii: Anul acesta am avut în jur de 800 de probe semănate. Din astea 800 am avut 150 perene, 200 de probe de cartof, 200 de probe de usturoi care s-a şi recoltat.
Angela Bertea, reporter Observator: Aici avem cel mai căutat sortiment de roşii, inimă de bou, sunt nişte roşii mari, cu un gust deosebit. În aceste celule se reînmulţesc seminţele, care pot să ajungă la cei care îşi doresc să aibă în grădină roşii tradiţionale.
Banca de gene pentru soiuri româneşti de legume, cereale şi plante medicinale de la Suceava a fost înființată în 1990.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰