Antena Meniu Search
x

Video Aruncăm hainele după şapte purtări. Industria textilă, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei. Cum putem reduce risipa

Dincolo de strălucirea modei, există o realitate sumbră. Fiecare sezon şi nouă colecţie înseamnă tone de haine aruncate pentru a face loc altora. Industria textilă reprezintă unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei. Iar studiile arată că purtăm un obiect vestimentar de cel mult 7 ori şi aruncăm la gunoi anual în medie 11 kg de haine. Iată ce poate face fiecare dintre noi pentru a reduce risipa. 

de Redactia Observator

la 30.06.2023, 20:55

Vezi și

Se spune că haina îl face pe om, dar hainele îl şi pot distruge. Industria textilă reprezintă unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei. Pentru producția unui singur tricou e nevoie de 2.700 de litri de apă. Cu aceeaşi cantitate, un om ar trăi 2 ani și jumătate. 

Rodica Bulăceamu, reprezentant asociaţie reciclare: Criza climatică pe care cu toţii o resimţim este cauzată inclusiv de industria modei. Cererea de haine noi, dar şi de articole de încălţăminte, s-a dublat în ultimul an, iar acest impact este resimţit asupra resurselor naturale care trebuie să fie folosite. 

Industria textilă, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei

Tot moda este responsabilă şi de 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei, mai mult decât industria aviatică și cea de transport maritim la un loc. Iar prin spălarea hainelor din material sintetic generăm 35% din totalul microplasticelor răspândite în mediul înconjurător. Cum am putea reduce proporţiile dezastrului?

Pe acelaşi subiect

Iselin Dimitri, designer: La noi, conceptul de second hand este un pic mai greu inţeles. Şi din punctul meu de vedere cred că trebuie explicat populaţiei că nu este ceva greşit. Nu este ceva greşit să mergi să scurtezi o rochie la croitorie în general. 

Rodica Bulăceamu, reprezentant asociaţie reciclare: Spre exemplu, cumpărarea de articole deja utilizate în vederea refolosirii. Aruncăm hainele mult prea repede după ce le achiziţionăm. Anual, se aruncă peste 93 de miliarde de tone de haine din care doar 15% din acest număr ajung într-un mediu profesional de sortare. 

Designerii încep şi ei să se alinieze trendului.

Iselin Dimitri, designer: Noi incercam să nu dăm varianta de rochie pentru că aceasta în mare parte se poartă o dată, după nu prea o mai poartă persoana respectivă, dar un top se poate accesoriza la o ţinută casual, putem face cu el şi o ţinută elegantă şi, practic, îl putem avea în mai multe variante tot in ideea de a folosi un produs de mai multe ori. 

Lecţia cea mai importantă este să refolosim, să reciclăm şi să ne purtăm responsabil cu ceea ce purtăm pentru a da planetei o nouă şansă. 78 de milioane de tone de haine devin deșeuri în fiecare an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Aruncăm hainele după şapte purtări. Industria textilă, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei. Cum putem reduce risipa