Video Aventură pe două roţi în inima Transilvaniei. Turiştii se declară fascinaţi de privelişte: "Te conectezi cu natura, uiţi de tot ce laşi acasă"
Zeci de kilometri de poteci, printre colinele transilvănene, prin pădurile răcoroase şi prin satele tradiţionale, asta îi aşteptă pe amatorii de aventuri pe două roţi. Cei mai puţin experimentaţi nu trebuie să fie descurajaţi de dificultatea traseelor. Oricând pot apela la biciclete electrice.
Pasionat de ciclism şi de natură, Cornel Stanciu a început, în urmă cu 11 ani, amenajarea unei rețele de trasee care să-i poarte pe turişti prin cele mai frumoase sate transilvănene. Traseul începe la Rupea şi străbate zeci de kilometri, până la Sighişoara.
Cornel Stanciu, responsabil de proiect: Noi am încercat să construim nişte poteci cât mai prietenoase pentru oricine care pedalează. Se pot opri în fiecare sat să viziteze bisericile fortificate, sau să cumpere produse de la localnici, brânzeturi, dulceţuri.
Pentru realizarea drumului, a fost înlăturată vegetaţia, iar potecile au fost pietruite. Procesul a durat 5 ani, iar acum drumul are nevoie de îngrijiri periodice. Sunt 80 de kilometri de biciclete între Buneşti şi Sighişoara. Potecile sunt întreţinute, marcate, există hărţi, e aproape împosibil să te rătăceşti, iar peisajul nu mai are nevoie de nicio descriere.
Ciclistă: Având în vedere că sunt aici pentru a 10-a, a 20-a oară, foare frumoasă. Te conectezi cu natura, uiţi de tot ce laşi acasă, te bucuri de trasee şi te încarci cu multă energie.
Ciclist: Facem un traseu scurt, până la Meşendorf, e un sat înainte de Viscri. Suntem cam 10 persoane. Facem asta în fiecare an, de 3-4 ori pe an. E o combinaţie faină de natură, dealuri, oameni faini, mâncare bună.
Ciclist: E o energie foarte frumoasă şi ceea ce ne place foarte mult este că e foarte multă linişte.
În satele de pe harta ciclistă a zonei, sute de gospodari le oferă turiștilor o farfurie de ciorbă şi un pahar mare cu socată rece și parfumată.
Cornel Stanciu, responsabil de proiect: Am încercat să atragem un număr cât mai mare de turişti responsabili şi oamenii care pedalează, aleargă, sunt cei mai buni turişti. Pentru că sunt mai prietenoşi cu mediul, pentru că consumă, cheltuie mai mult.
Costul total al rețelei traseelor de ciclism a fost de aproximativ 250 de mii de euro, iar banii au venit în mare parte prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰