Video

Avocatul clujean Ciprian Păun, prins sub gheaţă după ce şi-a salvat fiul de la înec, spune povestea salvării miraculoase, la Observator

De Alex Prunean.
Publicat: 25.02.2021, 19:41.
Actualizat: 25.02.2021, 19:41

Diferenţa între viaţă şi moarte e uneori fina cât o pojghiţă de gheaţă. A trăit-o pe pielea lui un avocat din Cluj care a sărit în apa îngheţată a unui râu să-şi salveze fiul. A fost prins sub un bloc de gheaţă şi a leşinat. A fost salvat de curajul şi prezenţa de spirit a unui prieten, medic, care a reuşit să-l scoată din apă şi l-a resuscitat. Avocatul ne-a povestit pentru Observator clipele dramatice.

Avocatul Ciprian Păun împreună cu soţia, fiul lor şi un grup de prieteni îşi petreceau weekendul pe lacul Colibiţa din Bistriţa Năsăud. Băiatul de 15 ani a vrut să recupereze o hârtie dusă de vânt pe gheaţa unui pârău din zonă. O secundă de neatenţie i-a adus toată familia în pragul unei tragedii.

Ciprian Păun, avocat: ”A călcat pe gheaţă, gheaţa s-a rupt cu el şi în momentul respectiv a alunecat către centrul albiei. Pârâul venea cu mare putere şi viteză cu un curent destul de mare, l-a împins către o vâltoare, o cascadă, un ochi de apă cum se spune în zona de munte, unde apa i-a venit foarte sus”.

Prima care i-a sărit în ajutor băiatului a fost mama.

Ciprian Păun, avocat: ”S-a pus pe burtă şi a încercat să-l prindă cu mâna tot pe marginea acelui pârâu şi s-a rupt gheaţa şi sub ea”.

Femeia a reuşit să ajungă la mal, dar a sărit tatăl în ajutorul copilului luat de ape.

Ciprian Păun, avocat: ”Cred că a şi luat două-trei guri de apă în timp ce eu încercam să-l împing, dar nu se putea mişca. Cumva m-am lăsat pe spate şi l-am împins cu picioarele. Adică, l-am lovit oarecum în spate ca să-i dau un impuls”.

Ciprian Păun a stat 4 minute sub un sloi de gheaţă

A reuşit să îşi salveze fiul, dar a fost luat el de curenţi. A rămas blocat sub un sloi de gheaţă. Totul părea fără scăpare.

Ciprian Păun, avocat: ”Am încercat să găsesc o sursă de aer şi instinctual vă spun, am ştiut că undeva sus trebuie să fie o pojghiţă unde nu ajunge apa. Am încercat să mă împing cu mâinile în zona respectivă, dar n-am reuşit. Şi din momentul respectiv am leşinat”.

Unul dintre prieteni a găsit ca prin minune un târnăcop cu care a reuşit să spargă gheaţa. Bărbatul era sub apă deja de peste patru minute.

Adrian Bartoş, medic: ”Fiecare a început să dea în gheaţă, am un prieten care dădea efectiv cu mâinile, cu cotul, cu unghiile, până când a apărut acel târnăcop. Un prieten de la Bistriţa a dat două-trei lovituri şi s-a rupt gheaţa. Fără acea intervenţie nu ar fi fost nicio resuscitare”.

Un prieten, medic, l-a readus la viață

Bărbatul nu mai avea puls, însă manevrele medicului l-au readus la viaţă. A fost dus de urgenţă cu elicopterul la o clinică din Cluj-Napoca.

Specialistii spun ca atunci când o persoană cade în apa înghețată, primul lucru prin care o putem ajuta este să sunăm la 112. Mai apoi, trebuie evaluam foarte bine situatia si sa intervenim fizic doar daca nu ne punem si pe noi în pericol.

După câteva zile de spitalizare, avocatul s-a întors acasă. Au scăpat cu toţii ca prin minune

Ciprian Păun, avocat: ”Aşa ceva, vă spun este..o intervenţie divină care nu se poate explica raţional şi logic”

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Andreea Bălan, grav accident de mașină, în urmă cu mai mulți ani: ”Am căzut într-un șant, eram plină de sânge”
spynews.ro
Anunț tulburător! Omenirea trebuie să se pregătească pentru o mega-criză financiară cum n-a mai cunoscut vreodată!
gandul.ro
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!` | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cu câte femei s-a iubit Jean Paler? Actorul s-a lăudat cu cine i-a trecut prin pat! Ce spune despre cele 2.500 de femei cu care s-a culcat Năstase
redactia.ro
Amintirea care îi aduce mereu lacrimi în ochi Ramonei. Ce a fost nevoită să facă la numai 12 ani pentru ca sora ei să poată merge la școală
CaTine.ro
Angelique Boyer, imaginile din copilărie care i-au cucerit pe fani. Cum arăta actrița în adolescent
tvhappy.ro
Constantin Enceanu,anunț uluitor după 36 de ani de căsnicie.„când simţi că ruptura..„
libertatea.ro
Gestul prin care Shaquille O'Neal l-a lăsat lăsat fără cuvinte pe un bărbat într-un magazin de bijuterii!
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro