Bacşişul va fi impozitat din toamnă cu 10 procente
Bacşişul va fi impozitat din toamnă, iar românii vor putea plăti direct cu cardul banii către ospătari! Doar dacă vor, pentru că micile atenţii rămân opţionale. Măsura ar urma să le dubleze veniturile angajaţilor din domeniu, se laudă patronii.
Bacşişul va fi impozitat din toamnă, iar românii vor putea plăti direct cu cardul banii către ospătari! Doar dacă vor, pentru că micile atenţii rămân opţionale. Măsura ar urma să le dubleze veniturile angajaţilor din domeniu, se laudă patronii. În plus, bacşişul se va lua în calcul şi în cazul accesării unui credit.
De aproape şase ani, Valentin este ospătar. O meserie pe care şi-a ales-o nu pentru salariul mai degrabă modest, ci pentru bacşişurile care îi rotunjesc veniturile. Clienţii nu sunt însă mereu la fel de darnici.
Colegii săi, care lucrează chiar lângă plajă, sunt mai norocoşi. Claudiu, unul dintre ospătarii care lucrează lângă plajă, se laudă că face şi 600 de lei pe zi, în timp ce Denisa Iancu susţine că "fac aproximativ 150-200 de lei pe zi. E foarte bine. Se poate pleca şi cu mai mult. Depinde de starea clienţilor şi a noastră".
Din toamnă, Denisa, la fel ca toţi angajaţii din hoteluri, restaurante şi baruri, vor pleca acasă cu mai puţini bani. La Ministerul Finanţelor se pregăteşte impozitarea bacşişului.
Dintr-un bacşiş de zece lei, nouă lei vor rămâne banii angajatului. Însă, dacă ne gândim la veniturile încasate pe o lună, un ospătar care lucrează într-un restaurant cu 30 de mese ar putea ajunge să încaseze un bacşiş de 2.700 de lei. 10% din această sumă va fi impozitată, iar acesta va rămâne în mână cu aproximativ 2.500 de lei.
Pe bonul fiscal, clienţii vor avea un spaţiu special, în care vor completa suma pe care i-o lasă ospătarului sau barmanului. În plus, vor putea plăti bacşişul direct cu cardul.
Măsura propusă i-a împărţit pe patroni şi pe clienţi în două tabere.
Un client spune că "nu mi se pare corect. Până la urmă, e plăcerea noastră să dăm, nu ne obligă nimeni şi nu mi se pare normal ca lor să li se impoziteze".
Bacşişul va râmâne un serviciu opţional. Măsura impozitării ar putea fi extinsă, în viitor, şi în alte sectoare. În jur de 250.000 de angajaţi lucrează, în prezent, în hotelurile şi restaurantele din România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰