Antena Meniu Search
x

Cartierul BALTA ALBĂ - groapa care topea cadavrele ciumaților

Te-ai întrebat vreodată de unde provine numele cartierului în care te-ai născut, ai trăit în timpul facultății sau ți-a oferit un loc de muncă?

Te-ai întrebat vreodată de unde provine numele cartierului în care te-ai născut, ai trăit în timpul facultății sau ți-a oferit un loc de muncă?

Numele cartierului Balta Albă ar putea avea două explicații.

Prima explicație face referire la o groapă sau un loc mlăștinos, unde, pe la 1813, în timpul ciumei lui Caragea, se aduceau cadavrele ciumaților care erau acoperite acolo cu var nestins. Când ploua, tot locul devenea o baltă, iar apa se evapora cu greu. Balta devenea albă, din cauza varului: Balta Albă.

A doua explicație amintește de existența unei cârciumi, ce se afla în zonă prin anul 1900 - cârciuma lui Petre. Lângă respectivul local se găsea și o groapă mlăștinoasă, iar atunci când ploua aceasta se umplea cu apă. Cei care stăteau la mese, în cârciumă, vedeau lumina reflectându-se pe intinderea de apă, dând senzația că apa era albă. În cele din urmă, cârciumarul și-a botezat cârciuma: Balta Albă.

Din punct de vedere seismic, se crede că Balta Albă este una din cele mai sigure zone din București; în această zonă cutremurul din 1977 s-a resimțit cu o intensitate de două ori mai mică decât în restul orașului.

Află mai multe despre cartierele din București - Cartierul BĂNEASA

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cartierul BALTA ALBĂ - groapa care topea cadavrele ciumaților