Antena Meniu Search
x

Bani aruncaţi pe studii de fezabilitate

Multe planuri pe hârtie şi bani mulţi daţi pe aceste planuri. Din pix, cel puţin, vom avea de două ori mai mulţi kilometri de autostradă decât în prezent

Vezi și

Multe planuri pe hârtie şi bani mulţi daţi pe aceste planuri. Din pix, cel puţin, vom avea de două ori mai mulţi kilometri de autostradă decât în prezent

Asta ne promite Guvernul prin Masterplanul pe Transporturi. Dar măreţele proiecte au început, deja, cu un pas înapoi. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a anunţat că. aruncă la coş un studiu de fezabilitate pentru care s-au cheltuit 2,5 milioane de euro.

După ce s-au cheltuit atâţia bani, explicaţia este una simplă. Studiul a expirat. Mai exact vorbim de studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu-Piteşti. Cel care a fost făcut încă de acum 7 ani. Iar CNADNR urmează să comande, de fapt, o nouă variantă a acestuia. Valoarea noului contract este de 6 milioane 500 de mii de euro.

Dar banii sunt justificaţi prin realizarea unui studiu în ceea ce priveşte traficul şi alternativele de traseu, investigaţiile de teren, dar şi activităţile de proiectare şi evaluare a impactului asupra mediului. Şi, bineînţeles, pregătirea documentaţiei de atribuire pentru viitoarele contracte de lucrări. Dar când va fi realizată, noua şosea va aduce multe beneficii. Cu o lungime de 120 de kilometri, va lega varianta de ocolire a Sibiului de cea a Piteştiului.

Statul însă a cheltuit deja, pentru un studiu asemănător, aproape 2 mi­lioa­ne şi 500 de mii de euro în perioada 2007-2008. Atunci a fost făcut primul studiu de fezabilitate al auto­stră­zii Sibiu-Piteşti. Actul estima un cost de aproape 3 miliarde de euro pentru 116 km construiţi. Dar. să nu uităm că şoseaua Sibiu-Piteşti a fost inclusă în priorităţile României în materie de infrastructură de transport şi ar trebui să fie gata până în 2030.

În total, în masterplanul general de transport al ţării, este prevăzută construcţia a 1.300 de kilometri de autostradă şi peste 1.900 de kilometri de drumuri expres.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Bani aruncaţi pe studii de fezabilitate