NĂUCITOR! Cum explică un cadru didactic faptul că loveşte copiii dintr-o şcoală cu dizabilităţi
”Un copil cu dizabilităţi ar merita o corecţie mică”. Asta susţine profesorul de la şcoala specială din Capitală, care, cu patru luni în urmă, recunoştea în faţa unui paznic bătăile pe care le dădea elevilor. Paznicul l-a surprins cu o cameră ascunsă. Iar dascălul i-a povestit că şi alţi profesori procedează la fel.
”Un copil cu dizabilităţi ar merita o corecţie mică”. Asta susţine profesorul de la şcoala specială din Capitală, care, cu patru luni în urmă, recunoştea în faţa unui paznic bătăile pe care le dădea elevilor. Paznicul l-a surprins cu o cameră ascunsă. Iar dascălul i-a povestit că şi alţi profesori procedează la fel.
Florin Pană, cadru didactic al Şcolii Speciale nr. 4: "Merită o corecţie fizică din asta, uşoară, dar nu în forma în care..." Întrebat ce înseamnă o corecţie fizică uşoară, profesorul face plici din palme: "Atenţionare, asta este." Destinată unor copii de câţiva ani, cu dizabilităţi. Este una din metodele de disciplinare folosite de dascălul din imagini. Ce susţine acum voalat, spunea fără perdea în urmă cu cinci luni, într-o înregistrare cu camera ascunsă: "Eu sunt bun, blând, dar tot le mai scap câte o scatoalcă. De înjurat, nu poţi să-i înjuri, dar poţi să-i cafteşti."
Florin Pană este institutor la Şcoala Specială nr. 4 din Capitală de trei ani. Dar lucrează cu copiii cu dizabilităţi de 10 ani de zile. Înainte să intre în sistemul de învăţământ special a avut... mai multe profesii: "Electrician, instalator, mecanic. Am făcut facultatea de drept, neterminată. Am mai încercat alte două facultăţi."
Dezvăluirile lui au fost întrerupte de liderul de sindicatMarius Nestor, preşedintele FSE Spiru Haret: "Deocamdată, vă spun să vă opriţi! Şi să vă gândiţi foarte serios asupra implicaţiilor gestului dumneavoastră."
Directorul ONG-ului care a făcut publice înregistrările a arătat şi un grup de copii care par legaţi cu o funie.
Site-ul şcolii speciale arată că doamna care ar fi pălmuit un alt elev este unul dintre profesorii logopezi. De altfel, conducerea şcolii a recunoscut că doar în ultimul an au existat patru sesizări la adresa dascălilor. Însă comisia de disciplină a şcolii le-a găsit neîntemeiate.
Polina Hristu, directorul şcolii speciale nr. 4 din Bucureşti: "Dintr-o comisie de disciplină fac parte cadre didactice care au ca şi pregătire profesională un grad didactic mai mare decât cadrul didactic acuzat. Din aceeaşi unitate de învăţământ." Adică, profesorii acuzaţi au fost cercetaţi chiar de colegii lor. Aşa spune legea. Şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit o sesizare din partea unui părinte, în urmă cu două luni. Marina Manea, inspector ISMB: "A fost infirmat faptul că în această unitate de învăţământ, copiii ar fi bruscaţi sau abuzaţi fizic."
Direcţia de Asistenţă Socială a sectorului 4 va deschide o anchetă. Conform unor surse, Autoritatea pentru Protecţia Copilului doreşte ca angajaţii care vor soluţiona cazul să fie şi ei cercetaţi de conducerea DGASPC.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi consideră că ar exista abuzuri şi în alte şcoli speciale din ţară. Şi cere instalarea de camere de supraveghere. Practic, nici dacă ar exista camerele de supraveghere, n-ar fi posibilă monitorizarea copiilor sau a celor care au grijă de ei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰