Antena Meniu Search
x

Video Bazinul unei școli din Timișoara, închis de o lege proastă și de facturile tot mai mari

Situație de neînțeles la o școală generală din Timișoara, singura care are în dotare un bazin de înot. Acesta este renovat recent și perfect funcțional, dar nu va fi deschis pentru că... unitatea de învățământ nu-și permite să plătească utilitățile și întreţinerea lui. Și nici nu-l poate închiria, ca să mai facă rost de bani, fiindcă nu-i dă voie Ministerul Educației. I s-ar schimba astfel destinația, spune legea. Practic, acum e un bazin muzeu, la care se uită și Primăria Timișoara, și Inspectoratul Școlar fără să aibă vreo soluție.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 13.09.2022, 09:21

Vezi și

Avem un muzeu: bazinul de înot, care este gol. Bazinul a fost... secat de un articol din legea educaţiei, modificată recent, acuză direcţiunea şcolii.

Mihaela Șora, directoare Școlii Generale 30 din Timișoara: "Au apărut modificări la articolul 112. Se consideră că dacă închiriem bazinul de înot după o anumită oră e activitate economică."

Aura Danielescu, ISJ Timiș: "Închirierea, profitul din buget, ar impune o schimbare de destinație. Ori, ministerul spune, încă există activitate educativă în acea unitate unde se află bazinul, deci nu putem vorbi de o schimbare de destinație."

Ruben Lațcău, viceprimarul municipiului Timișoara: "Ministerul spune că școala nu ar putea să îl dea spre închiriere, spune ca noi, Primăria, să-l închiriem, să luăm bazinul școlii, către primărie și să îl închiriem unor terți pentru procedurile de licitație ceea ce ar însemna să închriem unor firme private. Este efectiv nebunie toată perspectiva asta pe care ne-o dă ministerul."

Pe acelaşi subiect

Legea Educației, un impediment pentru închirierea bazinului

În prezent, din cauza articolului 112 din Legea Învăţământului, nicio unitate de învățământ nu mai poate închiria bazinele sau sălile de sport, ca să obțină bani pentru întreținerea lor.

Iulia Pop, reporter Observator: "Bazinul Scolii Generale nr 30 din Timişoara se scaldă în ape tulburi din cauza unei legislaţii făcute pe genunchi. Aici elevii unității de învațământ puteau învăța  gratuit să înoate. Seara bazinul era închiriat. Asa se adunau bani pentru plata utilităților, plata antrenorilor și întreținerea spațiilor. Acum, e clar că bazinul are nevoie de un colac de salvare."

Iar situaţia nu este singulară. Închis este şi bazinul unei grădiniţe.

Mihaela Șora, directoare Școlii Generale 30 din Timișoara: "Ne batem cu pumnul în piept că avem un campion mondial la înot, dar nu ştim ce-am făcut noi ca şi şcoală! Nu ştim ce-am făcut noi ca şi Minister!"

"Era o oportunitate pentru copii, mai ales care sunt în școală să poată practica înotul gratuit."

"Să sperăm că se deschide, se rezolva cumva că e imposibil... așa o școală frumoasă aici!"

Aura Danielescu, ISJ Timiș: "Avem în acest moment un blocaj extraordinar de mare, o birocrație excesivă."

Singura soluţie ar fi o nouă modificare a articolului problemă, spun autorităţile. În anii trecuți, cu bani obţinuţi din exploatarea bazinului a fost acoperită o parte din cheltuielile legate de întreţinerea şi funcţionarea lui - în jur de 1 milion de lei pe an - şi au fost dotate, la standarde europene, 12 clase modulare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Bazinul unei școli din Timișoara, închis de o lege proastă și de facturile tot mai mari