Antena Meniu Search
x

Biserica scoate la vânzare școala dintr-un sat din Sibiu

147 de mii de euro, atât valorează o şcoală dintr-un sat sibian. Proprietarul, Biserica Evanghelică scoate la vânzare mai multe imobile vechi, în diferite localităţi săseşti, iar printre ele se numără şi clădirea veche de peste o sută de ani.

de Andrei Naiţă

la 02.07.2020, 17:14

Vezi și
  • Şcoala din Şeica Mare este acum în paragină.
  • A fost retrocedată acum nou ani Bisericii Evanghelice.

Edilul localităţii spune că nu are bani să recupereze fosta şcoală, aflată acum într-un stadiu avansat de degradare.

Şcoala din Şeica Mare, locul care pentru mulţi a reprezentat startul în viaţă, este acum în paragină. A fost retrocedată acum nouă ani Bisericii Evanghelice. Ultimele cursuri s-au ţinut aici în 2011 când primăria a finalizat construcţia noii şcoli.

Ulf Ziegler, preot reprezentant Biserica Evanghelică: Am primit prin retrocedare câteva imobile după mult timp, printre care şi şcoala din Şeica Mare. Primăria a construit o şcoală nouă şi modernă şi nu a mai avut nevoie de această şcoală. Căutăm o soluâţie pentru ea, pentru că este o clădire imensă şi frumoasă.

Primaria a vrut să cumpere şcoala şi să o reabiliteze, însă, preţul cerut de reprezentanţii bisericii a fost peste puterea financiară a edililor.

Nicolae Şuşa, primar Şeica Mare: Am estimat undeva un preţ la 40-50 de mii de euro, pentru a putea achiziţiona această şcoală şi a-i da o utilitate. Suma oferită sau negocierea din partea Bisericii Evanghelice a ajuns undeva la 140 de mii de euro. 140 de mii, plus costurile de reabilitare se ridică undeva la 3-4 sute de mii de euro.

Clădirea în care a funcţionat şcoala este una impunătoare, iar găsirea altei întrebuinţări pentru ea va fi o misiune dificilă pentru viitorul proprietar.

Nicolae Şuşa, primar Şeica Mare: Ca şi investiţie nu merge să faci din ea un spaţiu de producţie sau să vină un investitor, pentru că infrastructura e slabă. Dacă sară efectiv pe podea, trepidează podeaua. Ca să aduci utilaje să le pui şi să faci locuri de muncă, nu merge pentru că este şi în zona istorică. Un azil de bătrâni nu merge, pentru că e compartimentată rău.

Şcoala din Şeica Mare nu este singurul imobil scos la vânzare de Biserica Evanghelică. Căminul cultural din Ighişu Nou sau Casa Parohială din Târnava sunt alte exemple de imobile pe care Biserica doreşte să le vândă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri sociale » Biserica scoate la vânzare școala dintr-un sat din Sibiu