Antena Meniu Search
x

Tot mai puţini brazi crescuţi în România îşi fac loc în oferta de Crăciun

De Crăciun, românii vor împodobi brazi din Germania, Olanda sau Belgia! Importăm tot mai mulţi pomi de sărbători, în timp ce oferta din ţară s-a înjumătăţit în ultimii doi ani. Doar 40 de mii de familii vor avea anul acesta un brad sau un molid vândut de Romsilva cu preţuri începând de la 15 lei.

de Redactia Observator

la 18.11.2019, 22:17

Vezi și

De Crăciun, românii vor împodobi brazi din Germania, Olanda sau Belgia! Importăm tot mai mulţi pomi de sărbători, în timp ce oferta din ţară s-a înjumătăţit în ultimii doi ani. Doar 40 de mii de familii vor avea anul acesta un brad sau un molid vândut de Romsilva cu preţuri începând de la 15 lei. Restul, vor plăti şi de zeci de ori mai mult pentru brazii de import. 

După aproape zece ani de când a fost plantat în pepinieră, acest brad este gata să împodobească locuinţa unei familii, de Crăciun. La fel şi alţi 40 de mii de pomi pe care Regia Naţională a Pădurilor, Romsilva, i-a pregătit anul acesta pentru vânzare. Dintre ei, 26 de mii sunt brazi, iar 14 mii molizi. 

Deşi cererea e mare, brazii şi molizii crescuţi în România sunt tot mai puţini de la an la an. Faţă de 2017, de exemplu, când se vindeau peste 80 de mii de pomi, acum numărul s-a înjumătăţit. În schimb, au crescut importurile. 

Deocamdată, comercianţii au adus din vestul Europei doar brazi în ghiveci, ca să fie siguri că rezistă până la Crăciun. Un astfel de pom poate depăşi 500 de lei, dar investiţia merită, spun cei care, după sărbători, îl plantează în curte ori în grădină. 

De altfel, Romsilva a anunţat că în următorii ani va pune în vânzare doar pomi în ghivece. Tot din grijă pentru natură, mulţi români aleg să împodobească brazi artificiali. 

Abia de săptămâna viitoare, vor ajunge în România şi pomii tăiaţi, crescuţi în pepinierele din vestul Europei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tot mai puţini brazi crescuţi în România îşi fac loc în oferta de Crăciun