Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox mai 2023. Principalele sărbători ale lunii

Luna mai este a V-a lună a anului şi a treia lună de primăvară în ţara noastră, lună apreciată în special graţie echilibrului pe care ni-l oferă, pentru că nu mai simţim efectele iernii, dar nici nu simţim, încă, acea căldură sufocantă a verii.

de Redactia Observator

la 21.05.2023, 07:03

Luna mai 2023 aduce două sărbători religioase importante pentru români
Luna mai 2023 aduce două sărbători religioase importante pentru români - Profimedia
  • Luna mai 2023 este ultima lună de primăvară pentru români.

Luna mai este şi luna în care românii mai câştigă, practic, o oră de lumină naturală. Asta pentru că soarele răsare, la începutul lunii, la 06.06, iar spre sfârşitul lunii, soarele răsare la ora 05.35. 

Deci câştigăm aproximativ 30 de minute de lumină naturală din acest aspect şi încă 30 de minute din faptul că soarele apune, la începutul lunii, la 20.20, iar spre sfârşitul lunii soarele apune la ora 20.52.

Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, prima mare sărbătoare a lunii mai 2023

Luna mai 2023 aduce, din punctul de vedere al calendarului ortodox, mai multe sărbători cu cruce neagră, dar şi două mari sărbători cu cruce roşie, ambele venind în a doua parte a lunii mai 2023.

Pe acelaşi subiect

Citește și: La mulți ani, Elena! La mulți ani, Constantin! Mesaje, urări și felicitări pentru sărbătoriții de pe 21 mai

Prima mare sărbătoare a lunii mai 2023 este Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, ziua în care îşi serbează onomastică toţi românii care poartă aceste nume sau derivate ale acestor nume. 

Sf. Împăraţi Constantin şi Elena pică pe 21 mai, zi ce pică duminică în 2023. Conform crestinortodox.ro, prin această sărbătoare sunt celebraţi Împăratul Constantin cel Mare (272-337), împărat roman ce a domnit în perioada 306-337, şi Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, cea care a descoperit, pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Înălţarea Domnului, a doua mare sărbătoare a lunii mai 2023

A doua mare sărbătoare religioasă a lunii mai 2023 este Înălţarea Domnului, ce pică pe 25 mai, respectiv într-o zi de joi. Înălțarea Domnului este considerată o mare sărbătoare creștină prin care se comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.

Sărbătoarea are o semnificaţie aparte pentru că "după Înviere, Iisus s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care S-a înălţat la cer, de faţă cu ei".

Luna mai 2023 ne încălzeşte, practic, pentru luna iunie 2023, când avem alte mari sărbători religioase precum Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox mai 2023. Principalele sărbători ale lunii