Antena Meniu Search
x

Un călugăr din Constanţa găteşte preparate de post ca un bucătar profesionist

Credincioșii au întrat în Postul Crăciunului. În mănăstiri e vreme de sărbătoare. Călugării deschid porţile credincioşilor care vin să se închine şi să afle cum trebuie să primească această perioadă de încercare.

de Redactia Observator

la 16.11.2019, 13:21

Vezi și

Credincioșii au întrat în Postul Crăciunului. În mănăstiri e vreme de sărbătoare. Călugării deschid porţile credincioşilor care vin să se închine şi să afle cum trebuie să primească această perioadă de încercare. La Dervent, în Constanţa, un călugăr face artă în bucătărie din preparate mănăstireşti.

Mănăstirea Dervent, construită în stil bizantin, e adăpost pentru 30 de călugări. Pentru ei, Efrem e mai mult decât un bucătar. Scrie cărţi de reţete mănăstireşti, iar când nu găteşte pictează. Călugărul a absolvit Facultatea de Arte. Şi face artă şi în bucătărie.

Călugărul Efrem hrăneşte în fiecare zi 60 de persoane. Călugării se aşează la masă alături de credincioşii care ajung la Dervent în pelerinaj. Sunt şi oameni nevoiaşi care bat la porţi pentru o mâncare caldă.

Aici enoriaşii învaţă cum să întâmpine Postul şi cum să treacă uşor peste cele 40 de zile de încercare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Până pe 25 decembrie, ultima zi din post, sunt 14 zile de dezlegare la peşte. În restul perioadei, credincioşii nu mănâncă brânză, carne şi ouă, iar miercurea şi vinerea nu folosesc ulei în bucătărie.

La Dervent, călugărul Efrem foloseşte în bucătărie doar ceea ce a cules din grădina mănăstirii sau ceea ce a preparat cu mâna lui.

În fiecare an, de Crăciun, bucătarul pregăteşte sarmale pentru oaspeţii mănăstirii, piftie şi drob din peşte, ciorbă de perişoare şi cozonac. Le aşează pe masă, doar după ce preotul a vestit Naşterea Domnului.

Cei care isi doresc sa petreaca un Craciun la manastire o pot face la Dervent, in camere in care pot sta gratuit.

Până la Crăciun, preoţii îi sfătuiesc pe credicioşi să ţină Postul cu îngăduinţă. Adică ceea ce aşezi în farfurie trebuie să fie în armonie cu iubirea pe care o aşezi între tine şi ceilalţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Un călugăr din Constanţa găteşte preparate de post ca un bucătar profesionist