Antena Meniu Search
x

Observator Special: Povestea Manastirii Frasinei, supranumita Athos-ul Romaniei

Suflarea ortodoxa a intrat astazi in cel mai lung post de peste an. Timp de sapte saptamani, crestinii ortodocsi se pregatesc sufleteste si trupeste de Invierea Domnului. Exista, insa, romani care par sa traiasca intr-un post fara sfarsit. Sunt calugarii de la Manastirea Frasinei, un loc supranumit muntele Athos al Romaniei.

Vezi și

Monahii au facut un legamant vesnic cu Dumnezeu si s-au izolat in singurul loc din tara in care accesul femeilor este interzis. De paza sta un blestem caruia nici macar Elena Ceausescu nu a indraznit sa-i testeze puterea.

Nu sunt garduri, nu sunt paznici, nu exista camere de supraveghere. Totusi, exista o bariera invizibila, care tine femeile departe de Muntele Athos al Romaniei. Este un legamant lasat de Sfantul Calinic, prin care nicio femeie sa nu se apropie de manastirea de la Frasinei.

Dupa ce s-a rugat doi ani pe muntele sfant din Grecia, unde femeile nu au avut niciodata acces, Sfantul Calinic a pus temelia lacasului de la Frasinei. Un loc al barbatilor si numai al barbatilor.

“E blestem lasat de sfantul Calinic de la Cernica. Nimeni nu poate sa incalce blestemul. Il incalca, plateste cu viata sau cu necazuri foarte mari”, povesteste parintele Ivenalie.

Incercari au fos si s-au terminat tragic.

“In 87, o masina din Muiereasca care cara muncitorii aici, la lucrari de padure, erau femei mai mult, de fapt. S-a rasturnat masina la zmeura acolo. Dupa ce s-au urcat toate femeile in masina, a pornit masina la vale”, mai spune parintele.

In acelasi an, o alta masina cu trei femei ar fi fost aruncata, pur si simplu, de pe drumul spre Manastire: “In vremea comunistilor au dat porunca sa dezlege, sa vie femeile aici, nu se poate. A facut dezlegare obligatorie, dar degeaba a facut. Ca Ceausescu de ce n-a venit cu muierea aici?”.

Probabil, de frica. Nu doar blestemele se adeveresc in acest loc, ci si minunile. Aici a avut loc cea mai mare minune infaptuita de Sfantul Calinic de la Cernica: “A lovit cu toiagul in stanca si a iesit apa. Si uite, curge si acum”.

Departe de orice ispita, calugarii din Frasinei au intrat in Postul Pastelui. O incercare pentru orice crestin, pe care ar trebui sa o treaca fara sa se planga sau sa se laude.

Dupa sapte saptamani, la Frasinei se va auzi indemnul pentru a lua lumina. Un indemn adresat tuturor, mai putin femeilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Povestea Manastirii Frasinei, supranumita Athos-ul Romaniei