Antena Meniu Search
x

Când vine preotul cu botezul. Boboteaza 2024, sărbătorită pe 6 ianuarie

Când vine preotul cu botezul. Înainte de Bobotează, preotul merge în casele oamenilor pentru a le sfinţi cu agheasmă de la Sfânta Liturghie. Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului creştin ortodox, este sărbătorită pe 6 ianuarie 2024.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 17:20

Când vine preotul cu botezul. Boboteaza 2024, sărbătorită pe 6 ianuarie
Când vine preotul cu botezul. Boboteaza 2024, sărbătorită pe 6 ianuarie - Profimedia

Potrivit Bisericii Ortodoxe, înainte de Bobotează, preoţii merg cu botezul pentru a sfinţi casele creştinilor cu agheasmă.

Bobotează 2024. Când vine preotul cu botezul

În fiecare an, înainte de Bobotează, preotul merge din casă în casă "cu botezul" şi stropeşte toţi membrii familiei, casa şi gospodăria fiecărui enoriaş cu agheasmă.

De obicei, preotul vine cu botezul în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, dar există unii parohi care pleacă cu botezul şi mai devreme, încă de pe 3 ianuarie. Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie, cu o zi înainte de alta mare sărbătoare, Sfântul Ion.

Pe acelaşi subiect

Ce este bine să faci în Ajun de Bobotează 

Când vine preotul cu botezul, se spune că este bine ca enoriaşii să aibă pe masă o lumânare aprinsă şi un bol mare în care acesta să pună apa sfinţită.

De asemenea, unii credincioşi ţin post negru în ziua din Ajunul Bobotezei. Cei care nu pot ţine întreaga zi post negru, pot ţine până la asfinţitul soarelui.

Patriarhul Daniel va oficia sâmbătă, de Bobotează, Slujba Sfințirii Mari a apei la Catedrala Patriarhală

Potrivit Patriarhiei Române, la Catedrala Patriarlahă va avea loc vineri Sfințirea mare a apei, precum și îmbutelierea a 20.000 de sticle într-un spațiu special amenajat, fără accesul credincioșilor. De asemenea, vor fi pregătite 10.000 de pachete cu anafură, scrie Mediafax.

Sâmbătă, începând cu ora 7.00, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți sticle de 0,5 litri cu Aghiasmă Mare împreună cu pachete cu anafură. Între orele 9.30 și 11.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.

Începând cu ora 12.00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu aghiasmă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Când vine preotul cu botezul. Boboteaza 2024, sărbătorită pe 6 ianuarie