Ce sărbători sunt în ianuarie 2024. Calendar creştin ortodox complet
Calendar ortodox complet ianuarie 2024. Iată care sunt marile sărbători creştine de la început de an. Dacă cele mai cunoscute sărbători din luna ianuarie sunt Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul, ambele sărbători cu cruce roşie la început de lună, există şi alte zile importante conform calendarului ortodox.
Luna ianuarie este prima lună a anului 2024, dar şi o perioadă extrem de importantă în calendarul creştin ortodox. După Crăciun, când s-a sărbătorit timp de trei zile trecute cu cruce roşie Naşterea Domnului, urmează alte date marcate cu cruce roşie în calendarul ortodox: Sfântul Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, apoi Boboteaza - Botezul Domnului pe 6 ianuarie, urmat de Sfântul Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie - onomastica a sute de mii de români.
Boboteaza şi Sf. Ioan, sărbători cu cruce roşie la început de lună
La început de lună, pe 6 şi 7 ianuarie 2024, creştinii ortodocşi celebrează Boboteaza şi Sf. Ioan, sărbători cu cruce roşie în calendarul ortodox. Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.
De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca să îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.
Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi şi catolici. Catolicii sărbătoresc pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.
După Bobotează, în ziua de 7 ianuarie, se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion "se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor”. În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere. În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi.
Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut. Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Soţia fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit să i se taie capul lui Ioan Botezătorul, din ură, la un ospăţ de ziua lui Irod.
Sfinţii Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie
Calendar ortodox 30 ianuarie 2024 - Sfinţii Trei Ierarhi. Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriţi de Biserică împreună în ziua de 30 ianuarie.
În timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), s-au iscat între credincioşi controverse aprige privind întâietatea unuia sau a altuia dintre cei trei Sfinţi Părinţi ai Bisericii, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Reprezentanţii celor trei facţiuni, care se numeau Ioaniteni, alţii Vasiliteni, iar alţii Grigoriteni, stârneau multe dispute, fiecare susţinând pe câte unul dintre ierarhi în detrimentul celorlalţi doi.
Pentru aceea, s-au arătat aceşti sfinţi ierarhi, nu în vis, ci chiar în fiinţă, lui Ioan, mitropolitul cetăţii Evhaitenilor. Şi toţi trei i-au spus că, aşa precum vede, ei sunt la fel în faţa lui Dumnezeu. Disputele au fost stinse astfel în chip minunat, ajungându-se la stabilirea unui praznic împreună a celor Trei Sfinţi Ierarhi, ca unii care sunt în egală măsură bineplăcuţi lui Dumnezeu şi deopotrivă de vrednici să fie cinstiţi de credincioşi.
În cursul anului bisericesc, pomenirea fiecăruia dintre ei se face pentru Sfântul Vasile la 1 ianuarie, pentru Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar pentru Sfântul Ioan Gura de Aur la 13 noiembrie şi la 27 ianuarie. În 30 ianuarie se sărbătoreşte lucrarea lor făcută în folosul Bisericii.
Sărbători cu cruce neagră în ianuarie 2024
- 10 ianuarie 2024 - † Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfantul Grigorie al Nisei
- 11 ianuarie 2024 - † Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste
- 13 ianuarie 2024 - † Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic
- 17 ianuarie 2024 - † Sfantul Antonie cel MarePost
- 18 ianuarie 2024 - † Sfintii Atanasie si Chiril
- 20 ianuarie 2024 - † Sfantul Eftimie cel Mare
- 25 ianuarie 2024 - † Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion
- 26 ianuarie 2024 - † Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel MilostivPost
- 27 ianuarie 2024 - † Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur
Ce alte sărbători sunt în calendarul ortodox din ianuarie 2024
- 2 ianuarie 2024 - Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul Romei
- 3 ianuarie 2024 - Sfantul Proroc Maleahi; Sfantul Mucenic Gordie
- 4 ianuarie 2024 - Soborul Sfintilor 70 de Apostoli; Cuviosul Teoctist
- 5 ianuarie 2024 - Ajunul Bobotezei; Sfantul Mucenic Teotempt si Sfanta Mucenita Teona; Cuvioasa Sinclitichia (Post)
- 8 ianuarie 2024 - Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica
- 9 ianuarie 2024 - Sfantul Mucenic Polieuct
- 12 ianuarie 2024 - Sfanta Mucenita Tatiana
- 14 ianuarie 2024 - Sfanta Nina; Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului
- 15 ianuarie 2024 - Sfantul Cuvios Pavel Tebeul
- 16 ianuarie 2024 - Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru
- 19 ianuarie 2024 - Sfantul Macarie Egipteanul
- 21 ianuarie 2024 - Sfantul Maxim Marturisitorul
- 22 ianuarie 2024 - Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul
- 23 ianuarie 2024 - Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla
- 24 ianuarie 2024 - Sfanta Xenia
- 28 ianuarie 2024 - Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob
- 29 ianuarie 2024 - Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul
- 31 ianuarie 2024 - Sfintii Chir si Ioan
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰