Video Capitala, în scenariul galben. Angajaţii HORECA nu au habar de noile reguli
Capitala a intrat în scenariul galben şi certificatul verde ar fi trebuit să devină biletul de intrare în cluburi, baruri, restaurante şi săli de cinema. Pentru clienţi. Încă nu e clar dacă şi angajaţii HORECA trebuie să fie vaccinaţi. Astăzi, puţini patroni au respectat regulile.
Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea spaţiului şi în intervalul orar 5,00-2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Noile reguli impuse de comitetul pentru situaţii de urgenţă din Bucureşti nu erau astăzi cunoscute de aproape niciun angajat sau patron HORECA. În baruri, cluburi sau restaurante gradul de ocupare nu poate depăşi 70 la sută. Iar accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală. Practic, însă...
Client: Două mese, dar mă interesează dacă am nevoie de un certificat verde.
Angajat restaurant: Nu aveţi nevoie.
- Raed Arafat: Certificatul verde permite oricui să participe la evenimente, nu putem vorbi despre discriminare
- Florin Cîţu, după introducerea certificatului verde: "Asta facem, nu impunem nicio restricţie". Ce se întâmplă...
- De unde poate fi descărcat certificatul verde? Documentul e obligatoriu în localităţile cu incidenţa între 3...
Client: Deci nu am nevoie de nimic?
Angajat: Nu.
Capitala a intrat în scenariul galben
Măsura este valabilă şi pentru localităţile unde rata de îmbolnăvire depăşeşte 3 la mia de locuitori. Trebuie însă avizată de comitele locale pentru situaţii de urgenţă. Noua lege arată şi cum vor fi verificaţi clienţii. Verificarea codului qr va trebui obligatoriu făcută prin intermediul acestei aplicaţii a STS . În momentul în care ajungem la intrarea unui restaurant, personalul trebuie să scaneze codul qr pe care trebuie să îl prezentăm.
Paradoxal, obligativitatea clienţilor de a fi vaccinaţi înainte de a intra în cluburi, cinematografe sau restaurante nu atrage după sine şi obligaţia personalului de a fi imunizat.
"Putem să mergem să ne ocupăm, să avem aceiaşi angajaţi, să nu renunţăm la o parte din ei. Marea majoritate sunt vaccinaţi, iar câţiva îşi fac teste", spune patronul unui restaurant.
"Lucrez în HORECA de foarte mulţi ani de zile şi am ales să mă vaccinez ca să nu îmi pierd locul de muncă şi am şi familie" mărturiseşte un ospătar.
Raed Arafat: Nu ştiu dacă e prevăzut în hotărâre dar o luăm ca o sugestie. Dumneavoastră ca şi client nu aveţi cum să ii verificaţi pe ei. Personalul trebuie să fie vaccinat, ideal. Dacă nu, atunci minim să fie testat periodic.
Numărul localităţilor unde rata de infectare depăşeşte 3 la mie a ajuns la 115, de aproape 3 ori mai mai mult ca în urmă cu şapte zile. În acest ritm, România riscă să se confrunte la finalul lunii octombrie cu peste 15 mii de infectări zilnic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰