Căpșunele, aur curat pentru speculanți
A început sezonul speculanţilor. Samasarii aduc căpşune de peste graniţă şi le vând pe marginea drumului drept produse româneşti. Se jură că sunt culese din serele de la Giurgiu.
Iar când sunt puşi să şi dovedească provenienţa mărfii lor se pierd în explicaţii. Cum marfa românească atrage clienţii, comercianţii profită şi ridică preţul.
Comerciantul se pricepe. Semn că e obişnuit să facă asta. Încearcă să ne convingă că marfa pe care o vinde este culeasă din serele de la Giurgiu. Deşi, nu pare românească.
E o afacere bună înaintea sezonului oficial al căpşunelor. Pe marginea drumului dintre Bucureşti şi Ploieşti, samsarii şi-au încolonat tarabele şi vând fructe de import cu etichetă românească.
Tocmai pentru că ar fi româneşti, şi preţul e mai mare. 15 lei kilogramul. Chiar şi pentru cine gustă şi strâmbă din nas, samsarii au o explicaţie.
Abia când se pierd în explicaţii, negustorii de la şosea recunosc originea fructelor. România importă anual fructe în valoare de aproape 190 de miliaone de euro. Cel mai des cumpărăm de la străini citrice, banane, dar şi mere şi pere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰