Carne testată când o zbura porcul. Crescătorii vând porcii direct din coteţ
Crescătorii de animale îi taie şi îi vând din propriile gospodării. Clienţi sunt mulţi, chiar dacă animalele nu au aviz de la medicul veterinar, iar gospodarii nu au voie să le vândă carnea neverificată
Crescătorii de animale îi taie şi îi vând din propriile gospodării. Clienţi sunt mulţi, chiar dacă animalele nu au aviz de la medicul veterinar, iar gospodarii nu au voie să le vândă carnea neverificată
Chiar unul din cele mai mari târguri de animale de lângă Bucureşti nu are aviz sanitar-veterinar. Iar oamenii din localitate au adus târgul la ei în curte. Mulţi dintre porci sunt cumpăraţi pentru a fi revânduţi clandestin.
Cuvântul femeii este singura garanţie că porcul crescut în gospodărie este sigur pentru masa de Crăciun. Cum majoritatea clienţilor vin de la oraş, oferta cuprinde servicii complete. Tăiere, pârlire, tranşare.
Dar, legea permite proprietarilor de porci să taie animalele doar pentru consum propriu. Şi riscurile, doar pe propria piele. Într-o comună, la 30 de kilometri de Bucureşti, aproape totă lumea are câte un porc de vânzare. În viu, animalele se vând între 10 şi 13 lei kilogramul. La Călugăreni gardurile s-au umplut de anunţuri. E. bătălie mare pe clienţi. Iar aceștia pot testa carnea abia după ce o cumpără.
Cele mai apropiate abatoare sunt însă la Bucureşti şi Giurgiu. Din cauza distanţei mari, oamenii preferă să taie şi să vândă porcii direct din curte.
Pentru asta însă, amenzile ajung până la 2.000 de lei. Mai mult şi decât porcul din bătătură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰