Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Carnea de ied câştigă teren de la an la an la masa de Paşte. Cererea este atât de mare încât oamenii se înscriu pe liste cu câteva luni înainte

Mesele de Paşte ar putea arăta diferit. Firesc mielul rămâne în contiunuare în preferinţe, de la an la an sunt mai multe comenzi pentru carnea de ied. Fermierii spun că cererea este atât de mare încât oamenii se înscriu pe liste cu câteva luni înainte. Nutriţioniştii spun că iedul este o carne mult mai sănătoasă.

de Clara Mihociu

la 12.04.2024 , 20:46

Până acum trei ani în ferma lui Sorin erau doar miei. Cum cumpărătorii îi cereau şi ied a decis să îşi extindă afacerea. 

Clara Mihociu, reporter Observator: La această fermă din Iaşi, anul trecut era 50 de capre, dar când a văzut că cererea pentru iezi a crescut, fermierul a dublat efectivul de animale. Aşa că dacă anul trecut aveam aici 50 de iezi, anul acesta sunt aproape 150 şi deja s-au vândut marea majoritate. 

Carnea de ied câştigă teren de la an la an la masa de Paşte

Vezi și

Clienţii s-au înscris deja pe listele de aşteptare. 

Pe acelaşi subiect

Sorin Neamțu, fermier: Majoritatea au fătat câte 2, vreo 160-180 de iezi. Cam trei sferturi se vând, restul rămân de sămânţă. A început să se caute carnea de ied mai mult ca de miel. Mai avem veo 30, restul sunt daţi toţi. Face fiecare listă, cu arvună, ne cunoaştem cu clienţii. Undeva la 50 de lei iedul şi 45 mielul. Cerinţele sunt mai mari la iezi, decât la miel. Mielul o să fie 50, iedul 60. 

la nivel naţional însă, de paşte românii respectă tradiţia. Potrivit studiilor, 30 la sută cumpără miel şi doar 9 la sută ied. Unul din doi români nu are însă preferinţe clare. 

Clienţi-reporter: - Miel!

- V-aţi gândit şi la ied?

- Nu m-am gândit. Din curiozitate poate o să iau o dată. 

- Eu nu am preferinţe. Şi miel şi ied, îmi place. Mai mult miel iau, dar iau şi de ied. 

- De ce carne de ied?

- Îmi palce mai mult, e mai dulce, n-are grăsime.

- În fiecare an luaţi ied?

- Da! E o carne mult mai bună decât mielul, dar lumea nu ştie. 

Carnea de ied este recomandată de nutriţionişti

Bucătarii spun că totul stă în preparare. 

Florin Vechiu, bucătar-chef: Sunt foarte multe persoane care doresc preparaele să fie din ied. O ţinem la baiţ, cum se ţine toată carnea. Între cinci şi şapte zile în baiţ. Avem aici un pic de boia, ulei de măsline, avem cimbru, sare, piper.

După ce e rumenită în tigaie, carnea stă la cuptor pentru câteva minute.

Florin Vechiu, bucătar-chef:  Vom merge cu cighirul la legume, orezul cu frigărui, iar la brânză cu legume vom merge cu cotletul de ied. 

Carnea de ied este recomandată de nutriţionişti. Are mai puţin colesterol şi mai puţine calorii decât mielul. 

Ionuț Ignat, nitriționist: Carnea de miel, deşi valorile proteice sunt cam similare, diferenţa de lipide este foarte mare.Pentru că mielul are 21 de gr de grăsimie la suta de grame, pe când iedul stă la doar 3 grăsimi. 

Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, într-un an, trei kilograme de carne de miel.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Ştiri sociale » Carnea de ied câştigă teren de la an la an la masa de Paşte. Cererea este atât de mare încât oamenii se înscriu pe liste cu câteva luni înainte