Antena Meniu Search
x

Video Carnea de miel e tot mai scumpă, iar oamenii fac "rezervări" cu o lună înainte. Cât va ajunge să coste un kilogram în pieţe până la Paşte

Mielul de Paşte e tot mai scump, iar preţurile cresc pe zi ce trece, mai mult decât în alte state din Uniunea Europeană. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.04.2024, 20:57

Vezi și

Carnea de miel a apărut în pieţe. Preţurile însă sunt piperate.      

Mădălina Chiţac, reporter Observator: La măcelăria din spatele meu, un kilogram de carne de miel se vinde acum la preţul de 48 de lei. De altfel, într-o singură săptămână, preţul a crescut cu 5%, iar dacă ne raportăm la anul 2023, vorbim de o majorare de preţ de aproape 14 procente. 

Cât costă în prezent un kg de carne de miel

România e pe locul trei în Uniunea Europeană la scumpirea cărnii de miel. În faţa noastră mai sunt doar Estonia şi Ungaria. Iar media Uniunii e de 10,3%. Asta deşi suntem pe locul doi la producţia de carne de miel. 

Pe acelaşi subiect

Dragoş Frumosu, expert în industria alimentară: Evident că a crescut şi preţul furajelor şi ne întârnim cu nişte fenomene care nu depind de fiecare crescător. Pe fondul faptului că au pierdut în ultima perioadă, încearcă să recupereze înaintea sărbătorilor. Până în ultimele zile, înainte sărbătorilor de Paşte, preţul mai creşte puţin. 

Cei care au rezervat mielul de Paşte au primit deja un preţ mai mare: 55 de lei pe kilogram. 

Cristina Smădu, proprietar magazin produse din carne: Lucrăm cu abatoare din România, care sacrifică miei de Paşte, mare parte din nordul ţării. Merg cu ei la abator şi ni se livrează la carmangerie. Începând de la 7-8 kg, maxim 18 kilograme. Anul acesta se vor vinde mai puţini miei ca anul trecut, unul din factori fiind preţul. Va fi undeva între 50 şi 55 de lei. Destul de măricel. 

Şi în restaurante se inceraca retete noi inainze de paste. În doar câteva minute preparatul e gata. 

Preţul unei fripturi de miel gata preparate

Alexandru Răducu, bucătar: Clienţii noştri comandă aceste cotlete în mod regulat, nu doar în preajma sărbătorilor pascale. 

O astfel de porţie costă 83 de lei. Şi Chef Richard Abou Zaki, juratul noului sezon Chefi la Cuţite, care deţine un restaurant cu o stea michelin în italia, a gătit carne de miel. 

Chef Richard Abou Zaki: Mielul ăsta pe care l-am copt pentru 3 ore la 130 de grade. Şi după aceea punem spanacul. Salsa de trufe. Şi ăsta e mielul nostru de Paşte aici, în Italia. 

Friptura de miel se poate comanda şi acasă de paşte. 1,5 kilograme costă însă 300 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Carnea de miel e tot mai scumpă, iar oamenii fac "rezervări" cu o lună înainte. Cât va ajunge să coste un kilogram în pieţe până la Paşte