Video "Cartea copiilor scriitori". Cei mici şi-au aşternut gândurile pe hârtie, în cadrul unui proiect unic în România. "Poveştile astea sunt bucăţi din ei"
Cei mai mulţi oameni au o carte preferată din copilărie pe care nu o vor uita niciodată. "Micul Prinţ", "Niels Holgerson", "El Zorab" ... Titlurile ne apar în minte într-o clipită. Iar acum, cei mici au parte de o altă variantă a Cărţii copilăriei: cea scrisă ... chiar de ei, pentru alţi copii. Fascinant este că unii dintre micii scriitori nu reuşesc nici să pronunţe corect toate cuvintele, dar tot s-au priceput foarte bine să aștearnă pe hârtie fragmente din lumea lor minunată.
Şaisprezece copii şi-au pus la un loc ideile şi au creat "Cartea copiilor scriitori". Sunt convinşi că basmele lor nu vor trece neobservate şi vor ajunge la alţi copii, ba chiar, de ce nu, la oamenii mari.
- "Numele meu este Saranda. Eu sunt un fluturaş de grădină. Astăzi m-a trezit soarele. Am împlinit şase zile. Primul lucru pe care îl descoperi ca fluturaş de grădină, când zbori din floare în floare, este că iubeşti nectarul florilor colorate."
Dialog cu Maria Balaban (7 ani), scriitoarea fragmentului de mai sus din "Cartea copiilor scriitori":
- Care este povestea ta?
- Ce trebuie să conţină pacheţelul pentru şcoală, pentru mese echilibrate? Sfaturile medicului nutriționist...
- Simptomele malformaţiei congenitale la nou-născuţi. Cum ne dăm seama că bebeluşul are o afecţiune cardiacă
- Locurile de joacă din București, un pericol pentru copii - leagăne ruginite, tobogane rupte şi covoare de mizerie
- Povestea unei fluturaşe.
- Şi despre ce este vorba în această poveste?
- Despre o fluturaşă care are un vis şi vrea să-l împlinească.
- Şi tu ce vis ai?
- Am visul să scriu foarte multe poveşti.
Iar începutul e ... puţin spus promiţător. Micii mari autori au vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Nu se cunoşteau între ei, dar asta nu i-a împiedicat să scoată împreună prima lor carte.
Dialog cu Elena Giavasoglou (7 ani), una din micile autoare:
- Cum este sa fii scriitoare?
- Foarte bine!
- De ce?
- Pentru că simţi şi tu că ai contribuit la o carte pe care o s-o citească nişte copii.
- Care este povestea ta?
- Stela, steluţa care s-a pierdut. O steluţă pe nume Stela care s-a pierdut de mama ei. Şi steluţa este tristă, dar cred că are un final fericit.
"Joaca şi vârsta îi ajută foarte mult să-şi spună ideile aşa cum sunt ele, pure, naturale, fără să fie prelucrate intens", este de părere Anca Balaban, mama uneia dintre scriitoare. Pentru că e, totuşi, o carte pentru copii, are şi imagini. Iar ilustraţiile au fost făcute tot de un copil. Tomas Horobeţ, artistul de numai 7 ani, spune că i-a "apărut un talent" şi că se inspiră "din minte". "Adică m-am gândit şi le-am făcut."
"Cartea copiilor scriitori", un proiect unic în România
"Cartea copiilor scriitori" este primul proiect de acest fel din România, de care s-a ocupat Liviana Tane, scriitoare, cititoare, călătoare, mamă şi jurnalistă. "Poveştile astea sunt bucăţi din ei. Fiecare dintre ei a pornit de la ceva cu adevărat important. De obicei se inspiră din lucrurile care le plac, din momentele pe care le trăiesc, din oamenii pe care-i întâlnesc", spune Liviana Tane, editor. "Cred că, în primul rând, trebuie să învăţăm să nu ne mai punem limite, să nu ne mai punem bariere. Să avem curaj, să avem inspiraţie, determinare, să ne dăm voie să ne iubim viaţa."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰